Ingrediente:

– 1 kg. cartofi

– 50g. unt

– 350ml. lapte

– 350g. smântână

– 250g. cașcaval

– sare, piper

– 2 bucăți usturoi verde


Mod de preparare:

Se curăță cartofii și se spală. Se feliază subțire (ca pentru chipsuri) se clătesc și se usucă tamponând ușor cu un prosop.

Se tapetează un vas termorezistent cu unt și se așează un strat cu felii de cartofi ușor suprapuse (asemănător solzilor de pește). Se presară sare, piper și o treime din cantitatea de cașcaval dat pe răzătoare. Se repetă procedeul de 2 ori până se termină de așezat feliile de cartofi.

Se amestecă laptele cu smântâna și se toarnă ușor în vas.

Se toacă usturoiul verde și se presară deasupra.

Se dă vasul acoperit la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 40 de minute, apoi se mai lasă aproximativ 20-25 de minute până se rumenește ușor (se verifică cu un cuțit când este gata – trebuie să intre ușor).

Se lasă la răcit în tavă și apoi se servesc simpli, cu diverse tipuri de carne, salate sau sosuri. Noi am optat pentru un sos cu măcriș și smântână (rețeta pentru sos o găsiți aici).


Comentarii Facebook