Ingrediente (pentru 5 borcane de 720g.):

– castraveți cornișon (aprox. 2,5-3kg.)

– 2 morcovi

– tije de mărar

– pentru fiecare borcan de 720g.:

5 linguri de oțet de 9°

o lingură de zahăr

o linguriță de sare mare neiodată

2 lingurițe amestec de condimente (boabe de piper, muștar, foi de dafin)


Mod de preparare:

Se spală bine borcanele și se pun în tavă. Se sterilizează la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la 150 de grade, apoi se lasă la răcit. Se spală bine capacele și se șterg cu un prosop.

Se spală castraveții și se taie capetele. Se spală tijele de mărar, se curăță morcovii și se taie felii subțiri. Se așează în borcane pe fund câte o tijă de mărar îndoită și castraveții. Se adaugă câteva felii de morcovi, sarea, zahărul, oțetul și amestecul de condimente (am folosit un amestec care conținea și foi de dafin tăiate mărunt – puteți adăuga separat una-două foi de dafin în fiecare borcan). Se completează cu apă și se închid borcanele.

Se pun borcanele într-un vas tapetat cu hârtii, se completează cu apă și se pune vasul pe foc mic pe aragaz. Se lasă borcanele pe foc aproximativ 20-30 de minute după ce începe apa să fiarbă (până se închid ușor castraveții la culoare). Se lasă la răcit borcanele în vas sau se transferă în loc călduț, acoperite cu o pătură până la răcirea completă, apoi se transferă în cămară.

Castraveții se pot consuma în două-trei săptămâni. Când se începe un borcan, se păstrează la frigider.


Comentarii Facebook