Ingrediente:

– pentru aluat:

  • 2 gălbenușuri
  • 50g. unt
  • 250ml. lapte
  • 475g. făină
  • 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă
  • 2 linguri miere de albine (100g.)

– 2 linguri semințe de susan

– un gălbenuș pentru uns cozonacul

 

– pentru umplutură:

  • 2 albușuri
  • 150g. migdale
  • 2 linguri carob
  • 2 linguri miere de albine
  • 100g. merisoare
  • 100g. goji

 


Mod de preparare:

Se pun migdalele la hidratat cu o seară înainte. A doua zi se clătesc bine și se macină.

Se hidratează merișoarele în apă călduță pentru o oră, iar goji se lasă în apă pentru 10 minute.

– pentru aluat:

Se separă albușurile de gălbenușuri (se păstrează albușurile pentru umplutura cu migdale). Se amestecă laptele călduț cu gălbenușurile și drojdia. Se adaugă puțină vanilie, două linguri de miere de albine și se încorporează treptat făina. Se adaugă treptat untul la temperatura camerei și se frământă până ce aluatul se desprinde ușor de pe mâini. Se acoperă castronul cu un prosop și se lasă la dospit pentru două ore la loc călduț.

– pentru umplutură:

Se bat albușurile spumă spumă, apoi se încorporează carobul, două linguri de miere și migdalele măcinate.

– pregătirea cozonacului:

Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se întinde aluatul într-o foaie subțire, se pune umplutura cu migdale și se presară deasupra merișoarele și goji. Se rulează și se pune cozonacul într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt sau unt.

Se lasă la crescut pentru 15 minute, se unge cozonacul cu gălbenuș și se presară semințele de susan. Se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 40-45 de minute (sau până trece testul scobitorii și se rumenește frumos). Se lasă la răcit în tavă pentru 10 minute, apoi se trece ușor un cuțit pe marginea tăvii și se scoate cozonacul.

Se poate înlocui cantitatea de miere de albine cu sirop de arțar.


Comentarii Facebook