Sunt mai multe moduri de a crește copii fericiți, bine adaptați societății actuale. Iată 10 sfaturi bazate pe cercetări pentru a crește copii fericiți:

1. Glumiți mult

Potrivit unui studiu prezentat la Festivalul de Științe Sociale ediția 2011, glumind cu copilul îl ajutăm să aibă succes pe plan social. Când părinții glumesc și practică jocuri de rol cu copiii îi ajută pe aceștia să își dezvolte creativitatea, să își facă prieteni și să facă față stresului mult mai ușor.

2. Fiți pozitivi

Este foarte probabil ca părinții care sunt agresivi verbal sau fizic cu copiii lor să fi avut o copilărie zbuciumată. Agresivitatea în comportamentul unui copil de 5 ani este asociată cu un temperament violent mai târziu ca adult, inclusiv față de partenerul de viață. Dacă vă aflați într-un ciclu de părinte nervos – copil nervos relația cu copilul poate degrada ușor. Încercați să rupeți acest ciclu pentru a avea o relație copil – părinte relaxată și benefică pentru ambele părți.

3. Împăcați-vă cu voi înșivă

Auto-compasiunea este o abilitate foarte importantă în viață, ajutând oamenii să facă față provocărilor. Auto-compasiunea este formată din atenție, capacitatea de a gestiona gândurile și emoțiile, umanitate și empatie față de suferința celor din jur și un angajament pentru a rezolva diverse probleme. Părinții pot da un exemplu copiilor folosind compasiunea atunci când se confruntă cu dificultăți în creșterea acestora.

4. Oferiți copiilor libertate

Studiile arată că este benefic ca atunci când copiii zboară din cuib să fie lăsați în pace. De exemplu adolescenții ai căror părinți intervin în mod constant au tendința de a deveni anxioși și mai retincenți față de noi experințe, comparativ cu adolescenții ai căror părinți sunt mai relaxați. Asta nu înseamnă că trebuie să devenim indiferenți, dar dacă sunteți în situația în care sunați profesorii pentru a justifica rezultatele slabe la școală ale copilului ar fi momentul să faceți un pas înapoi.

5. Aveți grijă de căsnicie

Nu lăsați relația cu partenerul de viață pe planul doi după ce a apărut bebelușul în viața voastră. Părinții care suferă de instabilitate conjugală pot genera copiilor mici tulburări de somn, conform unui studiu publicat în revista „Dezvoltarea copilului” din mai 2011. S-a constatat că o căsnicie cu probleme atunci când copilul are 9 luni generează tulburări de somn în jurul vârstei de 18 luni. Este posibil ca în familiile cu probleme tulburările de somn să fie cauzate de stres.

6. Aveți grijă de sănătatea mintală

Dacă bănuiți că sunteți depresivi, căutați ajutor. Studiile arată că mamele care suferă de depresie nu reacționează la fel de empatic la plânsul bebelușului lor ca mamele care nu suferă de depresie. Un alt studiu evidențiază faptul că mamele depresive care abordează parentingul negativ pot contribui la creșterea nivelului de stres al copiilor. Cercetătorii sunt optimiști spunând că părinții pot aborda un parenting pozitiv, chiar dacă aceștia suferă de depresie.

7. Păstrați o relație apropiată de copii

Potrivit unui studiu din 2010 o relație apropiată a fiilor cu mamele lor este foarte importantă în prevenirea unor probleme de comportament. Rezultatele studiului publicate în revista „Dezvoltarea copilului” subliniază nevoia de atașament securizat între copii și părinți. O relație apropiată cu mama poate ajuta în dezvoltarea unei relații de cuplu armonioase a viitorului adult. Cercetătorul Constance Gager de la Universitatea Montclair din New Jersey afirmă că „relația părinților cu copiii lor este extrem de importantă și aceasta este modul în care ne dezvoltăm abilitatea de a avea relații de succes ca adulți, părinții sunt modelele noastre. Deci dacă copiii nu se simt apropiați de părinții lor, atunci este foarte probabil ca aceștia să nu urmeze modelul pozitiv din relația părinților”.

8. Gestionați cu calm atitudinea ofensivă a copiilor

Atitudinea ofensivă a adolescenților este generată de obicei din cauza presiunilor dinafara căminului. Cu alte cuvinte aceștia caută să își demonstreze autonomia atât în rândul anturajului, cât și a familiei. Studiile arată că părinții nu trebuie să aibă o relație tensionată cu copiii, ci trebuie încurajate discuțiile deschise de la egal la egal. Adolescenții au nevoie de susținerea părinților, dar trebuie să învețe și cum să își susțină principiile.

9. Nimeni nu este perfect

Conform unui studiu publicat în revista „Personalitate și diferențe individuale”, proaspeții părinți care cred că societatea actuală „cere” perfecțiune de la ei, tind să fie mai puțin încrezători în abilitătile lor ca părinți. Faceți un efort în a ignora presiunea și veți fi părinți mai relaxați.

10. Cunoaște-ți copiii

Fiecare consideră că știe cel mai bine cum se crește un copil, dar nu există o abordare universal valabilă. De fapt copiii ai căror părinți se adaptează în funcție de personalitatea lor sunt mai puțin anxioși și depresivi față de colegii lor cu părinți mai rigizi. Se pare că unii copii, în special cei cu probleme în reglarea propriilor emoții, ar avea nevoie de un ajutor suplimentar din partea părinților. După cum spune Liliana Lengua de la Universitatea din Washington, cheia succesului este susținerea celor mici pas cu pas în funcție de indiciile oferite de cei mici.

Sursă:

http://www.livescience.com/

Comentarii Facebook