Ingrediente:

– 3 kg. caise fără sâmburi

– 1,5 kg. zahăr

– zeama de la 3 lămâi

– 3 steluțe de anason

– 2 batoane de scorțișoară


Mod de preparare:

Se spală caisele și se curăță de sâmburi. La un kilogram de fructe curățate de sâmburi presar deasupra jumătate de kilogram de zahăr (și folosesc zeama de la o lămâie). Se stoarce zeama de lămâie și se adaugă în vas peste fructe și zahăr. Se lasă pentru una-două ore până lasă din zeama și apoi se pune vasul pe foc mic, amestecând constant. Se fierbe dulceața până scade la consistența dorită – eu scad până la jumătate să rămână și puțin sirop, dacă doriți mai gros fierbeți mai mult. Când este aproape de consistența dorită se adaugă steluțele de anason și batoanele de scorțișoară. Se mai fierbe dulceața pentru aproximativ 30 de minute, apoi se elimină batoanele de scorțișoară și steluțele de anason. Țineți cont de faptul că dulceața se întărește ușor când este rece.

Se spală bine borcanele, se pun într-o tavă și se sterilizează la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Se spală capacele și se șterg cu un prosop (eu schimb în fiecare an capacele).

Se pune dulceața fierbinte în borcane, se pun capacele și se așează borcanele într-o pătură până a doua zi când sunt răcite complet, apoi se transferă în cămară.

Când se începe un borcan se păstrează la frigider.

Din cantitatea precizată am obținut 7 borcane de 375g.


Comentarii Facebook