Ingrediente:

– 5 kg. caise dulci fără sâmburi

– 3 l. suc de mere fără zahăr


Mod de preparare:

Se spală caisele, se curăță de sâmburi și se taie cubulețe.

Se pune sucul de mere la fiert într-un vas. Când acesta scade la jumătate se adaugă caisele. Se lasă vasul pe foc mic amestecând constant până ce caisele se înmoaie (aveți grijă ca vasul să nu fie prea plin, să rămână 2-3 degete până sus).

Se pune apoi vasul la cuptor la foc mic amestecând la aproximativ 15 minute. Se lasă gemul la fiert până scade la jumătate (eu l-am fiert aproximativ 2 ore jumătate).

Se spală borcanele și se sterilizează la cuptor pentru 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune gemul fierbinte în borcane. Se înfiletează bine capacele (eu folosesc mereu capace noi; cele folosite în anul anterior le arunc) și se pun borcanele într-un vas tapetat cu ziare/hârtii/reviste – ce aveți la îndemână astfel încât să nu se atingă borcanele între ele. Se completează cu apă caldă (aproximativ la aceeași temperatură cu gemul din borcane) până la nivelul gemului din borcane.

Se lasă la foc mic timp de 30-40 de minute după ce ajunge la punctul de fierbere apa din vas.
Se lasă la răcit borcanele în vasul în care au fiert până a doua zi sau se scot și se înfășoară borcanele într-o pătură, apoi a doua zi când sunt răcite se transferă în cămară.

Când se desface un borcan de gem se păstrează la frigider.

Din această cantitate am obținut 8 borcane de 375g.

Se pot modifica cantitățile – la fiecare 500g. de fructe curățate am folosit 300ml. suc de mere.


Comentarii Facebook