Ingrediente:

– 550g. făină

– 225ml. lapte

– 75g. unt

– 100g. zahăr

– un ou

 

– vanilie

– 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă


Mod de preparare:

Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia. Se adaugă oul bătut cu furculița, 50g. unt topit (călduț, nu fierbinte) și o linguriță de extract de vanilie (sau o esență). Se încorporează etapizat făina și la sfârșit se frământă până se încorporează diferența de unt topit (25g.).

Se acoperă bolul cu aluat cu un prosop și se lasă la dospit la loc călduț pentru aproximativ 2 ore.

Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde o foaie de aluat de aproximativ 1 cm. grosime. Se decupează în formele dorite și se pun gogoșile în tavă pe hârtie de copt ( se lară 2 cm. distanță între gogoși).

Se mai lasă la dospit minim 30 de minute (eu le-am mai lăsat o oră) și apoi se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 15 minute (până devin pufoase și se rumenesc ușor; atenție să nu se rumenească tare dedesubt). Se servesc simple, pudrate cu zahăr, cu ciocolată topită sau cu diverse gemuri.

Din cantitatea precizată am obținut 2 tăvi de gogoși.


Comentarii Facebook