Ingrediente:

– pentru aluat:

600g. făină

350ml. apă

50g. zahăr

7g. drojdie uscată sar 25g. drojdie proaspătă

50ml.ulei

vanilie

puțină sare

100-150g. făină pentru pudrat blatul de lucru

 

– pentru umplutură:

1,5kg. mere

150g. miez de nucă

100g. zahăr

scorțișoară


Mod de preparare:

– pentru aluat:

Se pune apa călduță într-un bol cu drojdia, zahărul și 100g. de făină. Se amestecă bine și se lasă timp de 10 minute până încep să se formele mici bule deasupra. Se adaugă puțin extract de vanilie (sau esență), un praf de sare și etapizat făina. Se frământă până se încorporează făina și apoi se adaugă puțin ulei cât să se desprindă aluatul ușor de pe mâini (diferența de ulei se folosește pentru uns plăcintele la final – se poate folosi și ou în loc de ulei dacă se dorește).

Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră (până își dublează volumul).

– pentru umplutură:

Se lasă miezul de nucă în apă pentru aproximativ 4-5 ore (se poate elimina această etapă dacă doriți – eu îl hidratez pentru o asimilare mai bună a nutrienților și o digestie mai ușoară).

Se curăță merele și se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-o tigaie antiaderentă cu zahărul și se amestecă constant până se înmoaie. Se adaugă scorțișoara și miezul de nucă măcinat și apoi se lasă la răcit compoziția.

– asamblarea:

Se pudrează blatul de lucru cu făină. Eu am împărțit aluatul în 4 pentru a-l întinde mai ușor.

Se ia prima bucată de aluat, se pune pe blatul de lucru și se întinde o foaie subțire cu un sucitor (și acesta se trece prin făină pentru a nu se lipi de aluat). Se pune un sfert din compoziția cu măr și nucă și se întinde. Se rulează plăcinta ca în imagini și se formează un melcișor. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt și se repetă procedeul până se termină de pregătit toate învârtitele. Se ung cu ulei și se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 20-25 de minute (până se rumenesc ușor). Se lasă la răcit și apoi se servesc.


Comentarii Facebook