Ingrediente:

– 12 foi de lasagna (200g.)

– 5 dovlecei (1kg.)

– pentru sosul cu brânză:

4 ouă

300g. mozzarella

250g. cașcaval

200g. smântână 25% grăsime

200ml. lapte

sare

 

– pentru sosul de roșii:

300g. roșii tăiate cuburi

2 cepe

6 căței de usturoi

sare, cimbru

 


Mod de preparare:

– pentru sosul de roșii:

Se pun roșiile tăiate cuburi într-o tigaie antiaderentă cu ceapa și usturoiul tocate mărunt și jumătate de cană de apă (aproximativ 150ml.). Se adaugă puțină sare și cimbru și se lasă pe foc mic amestecând constant până se îngroașă sosul.

– pentru sosul de brânză:

Se dau mozzarella și cașcavalul pe răzătoarea mică. Se bat cele 4 ouă cu un tel, se încorporează laptele și smântâna și apoi brânzeturile date pe răzătoare. Se adaugă puțină sare și se amestecă bine.

– pregătirea dovleceilor:

Se curăță dovleceii și se taie felii subțiri de aproximativ 0,5 cm. grosime. Se așează pe un platou și se presară puțină sare deasupra (se lasă până „transpiră” feliile de dovlecei). După 10 minute se tamponează cu un șervețel de hârtie și se încinge o tigaie antiaderentă. Se așează dovleceii în tigaie și se frig pe ambele părți.

– asamblarea:

Se folosește un vas termorezistent mai înalt (eu am folosit unul cu dimensiunile de 30cm.x20cm.). Se pun 3 linguri se sos de brânză pe fundul vasului pentru a preveni arderea primului nivel de foi de lasagna.

Se așează un strat de foi de lasagna (eu am folosit foi care nu necesitau fierte înainte – vă raportați în funcție de foile folosite). Se pune deasupra sos de roșii, se nivelează și apoi se așează un strat de felii de dovlecei și un strat de brânză. Se repetă procedeul până se termină de asamblat lasagna. Deasupra ultimului strat de foi de lasagna se așează un strat de sos de brânză.

Se acoperă vasul (nu trebuie să fie atins stratul de brânză) și se dă vasul la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 30 de minute. Se mai lasă apoi neacoperit pentru 30 de minute (până se rumenește ușor stratul de brânză).

Se lasă la răcit în vas, apoi se porționează și se servește.


Comentarii Facebook