Ingrediente (pentru 18 bucăți):  

– 900g. făină

– 400ml. lapte

– 3 ouă (2 – compoziție, 1 pentru uns mucenicii)

– 100g. unt

– 100g. zahăr brut

– 2 plicuri drojdie uscată

– coaja de la o portocală (opțional)

– puțină sare

– 200g. miez de nucă, 200g. miere de albine

– pentru sirop: 200ml. apă, 50g. miere de albine


Mod de preparare:

Se pun într-un vas două ouă, laptele călduț, drojdia, puțină sare, zahărul și coaja de portocală (opțional). Se încorporează treptat făina. La sfârșit se adaugă câte puțin unt la temperatura camerei. Se frământă până se încorporează tot untul și aluatul nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă aluatul la loc călduț să crească pentru 60-90 de minute (până iși dublează volumul). Se împarte aluatul în 18 biluțe. Se rulează câte un șnur subțire, se împletește și se așează în forma cifrei 8 în tavă. Se repetă procedeul până se termină de pregătit toți mucenicii. Se lasă la crescut 20-30 de minute.

După ce au crescut se ung cu ou (se bate ușor cu furculița un ou și se ung mucenicii cu o pensulă). Se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 25-30 de minute (până mucenicii sunt frumos rumeniți). Se lasă la răcit în tavă.

După 30-40 de minute (când mucenicii s-au răcit) se încălzește apa (200ml.) și se adaugă 50g. miere. Se amestecă până când aceasta este topită și se pune siropul peste mucenici. Se lasă 10-15 minute, apoi se ung cu miere de albine și se presară nuca măcinată. Eu am spălat miezul de nucă bine, l-am lăsat la hidratat înainte de a pregăti aluatul și după 3 ore l-am măcinat.


Comentarii Facebook