Ingrediente:

– 5kg. caise

– 2 linguri pudră de scorțișoară


Mod de preparare:

Se spală caisele și se curăță de sâmburi. Se pun într-un vas și se completează cu apă până se acoperă. Se lasă la fiert la foc mic până se înmoaie bine bucățile (aproximativ 50-60 de minute). Când sunt aproape gata se adaugă pudra de scorțișoară și se mai fierb pentru aproximativ 10-15 minute. Între timp se spală și se sterilizează sticlele la cuptor pentru 20 de minute.
După ce s-au înmuiat bucățile de caise, se ia cu polonicul o parte din zeamă și se blenduiește compoziția. Se adaugă din zeamă în nectar până se ajunge la consistența dorită.
Se pune nectarul în sticlele sterilizate, se pun capacele și se pun sticlele într-un vas tapetat cu ziare/hârtii/reviste – ce aveți la îndemână astfel încat să nu se atingă sticlele între ele. Se completează cu apă până la nivelul nectarului din sticle.
Se lasă la foc mic timp de 30-40 de minute după ce ajunge la punctul de fierbere apa din vas.
Se lasă la răcit sticlele în vasul în care au fiert până a doua zi sau se scot și se înfășoară sticlele într-o pătură, apoi a doua zi când sunt răcite se transferă în cămară.
Notă: dacă nectarul este încă fierbinte când se pune în sticle, este recomandat ca apa cu care vom umple vasul unde punem sticlele să fie la aproximativ aceeași temperatură (să nu se spargă). Dacă scade nivelul apei din vas se completează până la gâtul sticlelor tot cu apă caldă.
Când se începe o sticlă, se păstrează la frigider și se servește în acea zi.


Comentarii Facebook