Nucile și semințele oferă energie, sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. Au un conținut ridicat de uleiuri și sunt o sursă extrem de apreciată de hrană și energie. Sunt o gustare la îndemână, au un termen de valabilitate lung și nu sunt la fel de perisabile ca fructele sau legumele. Acestea pot fi consumate crude, încolțite, prăjite sau presate pentru obținerea diferitelor tipuri de uleiuri comestibile sau pot fi folosite în industria cosmetică.

Conțin o cantitate relativ mare de calorii, grăsimi nesaturate și mononesaturate esențiale, printre care acidul linoleic, vitamine și aminoacizi esențiali. Majoritatea nucilor conțin surse importante de vitamina E, vitamina B2, acid folic, fibre și mineralele esențiale ca mangan, magneziu, fosfor, potasiu, cupru și seleniu.

Este recomandat consumul de nuci și semințe crude deoarece prin prăjire sunt distruse până la 15% din grăsimi. Diverse studii sugerează că dieta mediteraneană, care este bogată în acizi mononesaturați, previne bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale.

Sunt o importantă sursă de acizi grași esențiali omega-3. Studiile arată că datorită acțiunilor antiinflamatorii, consumul de nuci și semințe reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, cancerul de sân, prostată sau colon. Acizii grași omega-3 oferă, de asemenea, unele beneficii în cazul celor care suferă de depresie sau Alzheimer.

Nucile sunt printre cei mai puternici alergeni.

Consumul de nuci este asociat cu o mortalitate mai mică. De asemenea un studiu a constatat că persoanele care consumă nuci în mod regulat trăiesc cu doi-trei ani mai mult decât cei care nu consumă nuci de obicei. Nucile sunt recomandate și în alimentația pacienților cu rezistență la insulină, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2.

Numeroase studii au demonstrat că semințele și nucile pot preveni și creșterea în greutate.

Cum le consumăm?

Spre deosebire de cereale, nucile conțin cantități mai mici de acid fitic, dar conțin mari cantități de inhibitori ai enzimelor. Aceste enzime au rolul de a împiedica germinarea prematură a semințelor și a fructelor cu coajă. Pe de altă parte enzimele pot tulbura sistemul nostru digestiv. Înmuierea nucilor în apă caldă poate ajuta, de asemenea, la producerea de enzime benefice. Aceste enzime cresc nivelul vitaminelor și în special complexul de vitamine B. În plus nucile se digeră mult mai ușor și este stimulată absorbția substanțelor nutritive.

Este recomandată înmuierea nucilor în apă cu sare. Sarea ajută la activarea enzimelor care dezafectează inhibitorii de enzime. Boabele de cereale se pun la măcerat într-o soluție acidă (apă cu puțină zeamă de lămâie sau iaurt de exemplu) pentru a elimina acidul fitic. Fructele cu coajă (cum sunt nucile) nu conțin mult acid fitic, dar au niveluri ridicate de inhibitori de enzime.

Metoda de bază este următoarea: se dizolvă puțină sare în apă și se toarnă peste nuci sau semințe. Se lasă pentru câteva ore la înmuiat (minim 7 ore sau peste noapte), apoi se scurge surpusul de apă și se pun într-o tigaie de oțel inoxidabil. Se pun în cuptorul cald (nu mai mult de 150 de grade) până sunt bine uscate (sau se poate folosi un deshidrator).

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nut_(fruit)

http://www.nutrition-and-you.com/nuts_nutrition.html

http://www.organicauthority.com/health/top-nuts-are-nutritious-healthy.html

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/healthy-seeds/

http://www.thenourishinggourmet.com/2008/07/soaking-nuts.html

Comentarii Facebook