Ingrediente:

pentru aluat:

500ml. lapte

75g. unt

100g. zahăr

700g. făină

14g. drojdie uscată sau 50g. drojdie proaspătă

vanilie

– pentru umplutură:

500g. brânză de vaci

250g. miez de nucă

100g. zahăr

2 ouă

vanilie

un ou pentru uns

– o lingură de mac

100g. făină pentru pudrat blatul de lucru


Mod de preparare:

pentru aluat:

Se amestecă drojdia cu zahărul și laptele călduț. Se lasă 10 minute până se activează drojdia (se formează mici bule deasupra) și apoi se adaugă o linguriță extract de vanilie, 50g. unt topit (călduț, nu fierbinte) și se încorporează etapizat făina. Se adaugă apoi treptat diferența de unt topit și se frământă până se poate desprinde ușor aluatul de pe mână. Se acoperă vasul și se lasă la dospit la loc călduț pentru aproximativ o oră (până își dublează volumul).

pentru umplutură:

Se lasă miezul de nucă la hidratat cu o seară înainte. A doua zi se scurge surplusul de lichid și se frige nuca într-o tigaie antiaderentă, apoi se macină.

Se bat două ouă ușor și se adaugă 100g. de zahăr. Se adaugă o linguriță extract de vanilie și brânza de vaci și miezul de nucă și se încorporează bine ingredientele.

– asamblarea:

Se aprinde cuptorul (să fie cald când punem plăcintele). Se tapetează tava cu hârtie de copt (am folosit o tavă cu dimensiunile 35cm.x40cm.).

Se pudrează blatul de lucru cu făină (cele 100g. de făină precizate sunt suficiente pentru a modela toate plăcintele) și se împarte aluatul pentru câte plăcinte doriți la final, raportat la mărime (și compoziția la fel) – eu am împărțit cantitățile în patru.

Se întinde o bucată de aluat în foaie subțire și se pune un sfert din compoziție. Se rulează aluatul și se așează plăcinta în tavă pe hârtie de copt. Se repetă procedeul până sunt gata toate plăcintele.

Se bate un ou bine cu furculița și se ung plăcintele. Se presară macul deasupra și se lasă plăcintele 15 minute la crescut și apoi se dau la cuptor la foc mediu 25-30 de minute până sunt rumenite frumos deasupra. Eu mereu pun tava mai sus în cuptor să nu fie tare rumenite dedesubt.

Când sunt gata se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit în tavă 15-20 de minute.


Comentarii Facebook