Ingrediente:

– pentru aluat:

500ml. lapte

75g. unt

2 ouă

100g. zahăr

950g. făină

14g. drojdie uscată sau 50g. drojdie proaspătă

vanilie

– un ou pentru uns

– 100g. făină pentru pudrat blatul de lucru

– pentru umplutură:

750g. brânză de vaci

500g. vișine fără sâmburi

200g. zahăr

2 ouă

100g. griș

vanilie


Mod de preparare:

pentru aluat:

Se amestecă drojdia cu zahărul și laptele călduț. Se lasă 10 minute până se activează drojdia (se formează mici bule deasupra) și apoi se adaugă cele două ouă, o lingură extract de vanilie și se încorporează etapizat făina. Se adaugă treptat untul topit (călduț, nu fierbinte) și se frământă până se poate desprinde ușor aluatul de pe mână. Se acoperă vasul și se lasă la dospit la loc călduț pentru aproximativ o oră (până își dublează volumul).

pentru umplutură:

Se bat două ouă ușor și se adaugă 200g. de zahăr. Se adaugă o linguriță extract de vanilie și brânza și se încorporează bine ingredientele. Se adaugă apoi vișinele fără sâmburi scurse de surplusul de apă și grișul. Dacă brânza nu este prea uscată se mai adaugă griș.

Se aprinde cuptorul (să fie cald când punem plăcintele).

Se tapetează tava cu hârtie de copt (am folosit o tavă cu dimensiunile 35cm.x40cm.).

Se pudrează blatul de lucru cu făină (cele 100g. de făină precizate sunt suficiente pentru a modela toate plăcintele) și se împarte aluatul pentru câte plăcinte doriți la final, raportat la mărime (și compoziția la fel) – eu am împărțit cantitățile în șase.

Se întinde o bucată de aluat și se pune din compoziție. Se rulează aluatul și se așează plăcinta în tavă pe hârtie de copt. Pentru a modela aluatul și a forma plăcintele este nevoie constant să se pudreze cu făină blatul de lucru și sucitorul.

Se bate un ou bine cu furculița și se ung plăcintele. Se lasă plăcintele 15 minute la crescut și apoi se dau la cuptor la foc mediu 30-35 de minute până sunt rumenite frumos deasupra. Eu mereu pun tava mai sus în cuptor să nu fie tare rumenite dedesubt.

Când sunt gata se scoate tava și se lasă în tavă 15-20 de minute la răcit.


Comentarii Facebook