Ingrediente:

– 4 dovlecei (1,2kg.)

– 250g. cașcaval

– 4 ouă

– 250g. smântână 25% grăsime

– 100g. griș

– 6 căței de usturoi

– o legătură de mărar

– sare

– 50ml. ulei de măsline

– 50g. unt

– un pachet foi de plăcintă rustice – 400g. (am folosit de la Bella)


Mod de preparare:

Se curăță dovleceii și se dau pe răzătoarea mare. Se pudrează puțină sare peste ei și se lasă 10 minute deoparte. Se scurg apoi bine în mâini de surplusul de lichid și se pun într-o tigaie antiaderentă încinsă (fără a adăuga sare sau ulei). Se lasă tigaia pe foc mic amestecând constant până se înmoaie bine dovleceii (aproximativ 10 minute) și apoi se lasă la răcit. Se bat cele 4 ouă cu un tel. Se amestecă cu smântâna, cașcavalul dat pe răzătoarea mică și dovleceii. Se adaugă usturoiul dat pe răzătoarea mică, mărarul tocat mărunt, grișul și puțină sare.

Se tapetează un vas termorezistent rotund cu ulei de măsline (am folosit un vas ceramic cu diametrul de 22cm.). Se pun 2 foi de plăcintă (se ridică surplusul pe margini pentru a împacheta la sfârșit plăcinta). Se ung cu ulei de măsline și se repetă procedeul până s-au așezat toate foile. Se pune umplutura și se împachetează marginile deasupra. Se unge plăcinta cu ulei de măsline, se așează deasupra feliile de unt și se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 50 de minute (până se rumenește frumos). Se lasă la răcit în tavă, se transferă pe un platou și se servește.

Plăcinta se poate servi cu diverse salate sau ca aperitiv.


Comentarii Facebook