Ingrediente:

– pentru foaie:
200g. unt
100g. smântână 25% grăsime
50g. zahăr pudră
400g. făină
vanilie
– pentru umplutură:
3 gutui (500g. curățate)
1/4 dovleac plăcintar (500g. curățat)
100g. zahăr
scorțișoară
– 25g. unt


Mod de preparare:

– pentru foaie:
Se amestecă untul moale la temperatura camerei cu zahărul pudră, smântâna și puțin extract de vanilie (sau esență). Se încorporează etapizat făina până se obține o consistență omogenă. Se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru aproximativ o oră.

– pentru umplutură:
Se curăță gutuile și se dau pe răzătoarea mare. Se procedează similar cu dovleacul. Se pune într-o tigaie o cană de apă (250ml.) și zahărul. Se adaugă gutuile și se amestecă constant pentru aproximativ 10 minute. Se adaugă dovleacul (dacă mai este nevoie se completează cu jumătate de cană apă) și se lasă pe foc mic până se înmoaie bine gutuile și dovleacul și scade apa. Se oprește focul, se adaugă puțină scorțișoară și se lasă compoziția la răcit.

– asamblarea:
Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în două și se întinde prima foaie. Se transferă într-o tavă pentru tartă lăsând marginile puțin înafara formei. Se pune umplutura și se nivelează ușor. Se întinde cea de-a doua foaie și se așează deasupra. Se împaturesc cele două margini de aluat și se presează ușor cu degetele. Se așează 3 felii subțiti de unt deasupra (cele 25g. precizate la ingrediente) și se crestează aluatul (pentru a se elibera aburul când plăcinta este la cuptor). Se dă plăcinta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45 de minute (până se rumenește ușor. Se lasă la răcit în avă, se transferă pe un platou și se porționează.


Comentarii Facebook