Ingrediente:

– pentru foi:

100g. unt 82% grăsime

2 ouă

80g. zahăr (4 linguri)

80ml. lapte (8 linguri)

350g. făină

5g. praf de copt

vanilie

 

– pentru cremă:

1litru lapte

200g. unt 82% grăsime

100g. făină (6 linguri)

150g. zahăr

zeama de la o lămâie

vanilie


Mod de preparare:

– pentru foi:

Se amestecă untul moale la temperatura camerei cu zahărul tos și ouăle. Se adaugă laptele, praful de copt și o linguriță extract de vanilie. Se încorporează apoi etapizat făina până se obține un aluat omogen și ușor de întins. Se împarte aluatul în 4 și se întinde o foaie subțire de aluat. Se transferă în tavă pe hârtie de copt cu grijă și se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 10 minute (până este crescută bine, dar nu și rumenită). Se repetă procedeul până se termină de pregătit cele 4 foi.

– pentru cremă:

Se amestecă laptele cu zahărul și se pune la fiert amestecând constant până când zahărul este topit.

Se pune făina într-un vas separat și se adaugă etapizat din laptele cu zahăr amestecând cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe. Se dă vasul pe foc mic amestecând până crema este bine fiartă. Se adaugă o lingură extract de vanilie, untul topit și zeama de la o lămâie. Se lasă puțin crema la răcit.

– asamblarea:

Se pune o foaie de aluat pe un platou. Se pune o treime din cremă deasupra și se nivelează. Se așează deasupra a doua foaie, se pune crema și se repetă procedeul până se termină de asamblat prăjitura. Se lasă pentru o oră prăjitura deoparte (pentru a se întări puțin crema).

Se pune deasupra o coală de hârtie de copt, se așează o tavă și un fund mai gros (sau 2-3 cărți, depinde ce aveți la îndemână; foile trebuie să fie bine presate pentru a se înmuia până a doua zi). Se lasă aproximativ 24 de ore la frigider, se porționează și se servește.


Comentarii Facebook