Ingrediente:

– 3 roșii medii (aprox. 500g.)

– 2 morcovi

– un ardei

– o rădăcină de pătrunjel

– o jumătate de țelină mică

– o ceapă

– 2 căței de usturoi

– sare, piper, boia dulce, mărar

– puțin ulei de măsline

 

– pentru găluște:

2 ouă medii (50g.)

100g. griș

puțină sare


Mod de preparare:

Se spală roșiile și se pun la copt. Când acestea sunt gata se curăță de coajă și cotor și se pasează.

Se curăță rădăcinoasele și se taie cubulețe sau felii subțiri (după preferințe). Eu am tăiat morcovul și rădăcina de pătrunjel felii, iar țelina cubulețe. Se curăță ceapa și usturoiul și se toacă mărunt, iar ardeiul cubulețe. Se pun rădăcinoasele, ceapa și usturoiul într-un vas pe foc și se acoperă cu apă (am adăugat 3l. de apă). După 10 minute de când legumele au început să fiarbă se adaugă ardeiul tăiat cubulețe și roșiile coapte pasate.

– pentru găluște:

Se bat cele 2 ouă cu o furculiță. Se adaugă grișul în ploaie și se amestecă până se încorporează. Se lasă compoziția deoparte pentru aproximativ 15 minute până se umflă grișul (eu am pregătit compoziția de când am pus legumele la fiert).

Este important ca gramajul grișului să fie raportat în funcție de mărimea oului – dacă se folosesc ouă mai mari se mărește și cantitatea de griș și invers (dacă se folosesc ouă mai mici se micșorează cantitatea de griș). În acest caz la un ou de 50g. am folosit 50g. de griș.

Când legumele sunt fierte se potrivește de gust adăugând sare și condimente, se adaugă o cană de apă în supă și se ia vasul de pe foc. Se trece lingura prin supă, se ia din compoziția pentru găluște și se pune în vas (nu se pune câte o lingură plină, ci cantități mai mici – găluștele se vor umfla). Se repetă procedeul până se formează toate găluștele. Se pune vasul pe foc mic și se lasă câteva minute până începe să fiarbă supa. Se oprește focul, se adaugă puțin ulei de măsline și se lasă vasul acoperit (astfel găluștele vor rămâne pufoase).

Se adaugă mărar la servire. Nouă ne place și cu puțină smântână.


Comentarii Facebook