Ingrediente (pentru două porții):

– 80-100g. carne de vită

– un ardei capia

– o ceapă mică

– un morcov

– jumătate de păstârnac

– mărar, pătrunjel

– ulei de măsline (opțional o roșie mică)

 

– tăiței de casă :

  • 2 gălbenușuri sau un ou
  • 100-120g. făină integrală

Mod de preparare:

Se taie în cubulețe mici carnea de vită și se pune la fiert. Când se ridică spuma se schimbă apa și se lasă la fiert până e bine pătrunsă (a durat cam 80-90 de minute).

Dacă se adaugă roșie se procedează astfel:

– se pune într-un vas apa la fiert și se crestează roșia în X. Când începe să fiarbă apa, se pune roșia și se lasă 2-3 minute (se întoarce de pe o parte pe alta – așa se înmoaie bine coaja și apoi se poate curăta ușor). Se scoate din apă, se curăță de coajă, se taie bucăți și se pasează.

Pentru tăiței de casă

– se amestecă gălbenușurile (sau se bate ușor oul cu furculița) și se încorporează ușor făina, etapizat până se face o cocă bine legată, ca pentru biscuiți. Se pudrează masa cu făină (pentru blatul de lucru eu folosesc făina albă de grâu) și se întinde foaia de aluat cât se poate de subțire. Se pudrează făină pe foaia de aluat și se rulează. Se taie subțire cu un cuțit, se separă cu mâna tăițeii cu făină. După ce se termină de tăiat aluatul, se pun tăițeii într-o sită și se “cern” ușor pentru a elimina excesul de făină. Se păstrează o lingură-două de tăiței pentru supă, iar restul se pun într-o pungă la congelator. Se scoate când este nevoie.

Se curăță legumele și se taie mărunt – eu am tocat ceapa mărunt, iar morcovul, păstarnacul și ardeiul cubulețe. Se pune la fiert apa, se adaugă morcovul și păstârnacul. După 10 minute de fiert la foc mic se adaugă ceapa și ardeiul și se mai lasă până sunt bine pătrunse legumele (aproximativ 10 minute). Se adaugă carnea fiartă și tăiței de casă ( iar pentru cei mai mari de 10 luni 2-3 linguri de pastă de rosii obținută după procedeul de mai sus). Se lasă pe foc până sunt fierți tăițeii, se oprește focul se adaugă verdeață și puțin ulei de măsline.


Comentarii Facebook