Ingrediente:

– pentru aluat:

  • 100g.unt
  • un ou
  • 200g. făină

– pentru umplutură:

  • 1kg. dovleac plăcintar copt
  • 100g. stafide
  • 100ml. lapte
  • 100g. smântână
  • 3 ouă
  • o linguriță de scorțișoară
  • zeama de la o lămâie
  • 25g. unt

Mod de preparare:

Se spală dovleacul, se taie în bucăți și se pune la copt. Se pun stafidele la hidratat în apă călduță pentru 30-40 de minute.

Separat se face aluatul – se amestecă untul la temperatura camerei cu oul și se încorporează ușor făina. Se pune aluatul la frigider în folie pentru o oră (între timp se coace dovleacul și se pregătesc celelalte ingrediente).

După ce dovleacul s-a copt (eu am folosit jumătate din unul de 2,5 kg., restul am pus la congelator) se curăță și se taie cuburi. Se adaugă peste dovleac stafidele hidratate, ouăle, laptele și smântâna și se pasează compoziția cu un blender. Se adaugă zeama de la o lămâie, scorțișoara și untul. Umplutura este cremoasă, ușor lichidă la consistentă, dar se leagă bine la cuptor.

Se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie subțire. Se pune într-o tavă (eu am avut cu diametrul de 24cm.) și se ridică ușor pe margini. Se pune tava la rece pentru 15-20 de minute (până se întărește ușor aluatul), se scoate și se pune umplutura. Se taie surplusul de aluat cu un cuțit de pe marginea tăvii și se poate folosi ca model (eu am decupat cu o formă pentru biscuiți 6 steluțe). Se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30-35 de minute până compoziția este bine legată. Se lasa tarta la răcit în tavă și apoi se servește.


Comentarii Facebook