Ingrediente:

– pentru foaie:

  • un ou
  • 100g. unt
  • 200g. făină

– pentru umplutură:

  • 250g. spanac
  • un dovlecel
  • 150g. caș de capră
  • 3 ouă
  • 150g. iaurt 3,5% grăsime
  • 4 căței de usturoi
  • sare, mărar

Mod de preparare:

– pentru foaie:

Se amestecă oul cu untul la temperatura camerei și se încorporează făina. Se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru aproximativ o oră.

– pentru umplutură:

Se pune apa la fiert într-un vas cu puțină sare. Când aceasta clocolește se adaugă spanacul. Se lasă 2 minute, se scurge surplusul de apă și se toacă mărunt. Cantitatea de spanac precizată în rețetă este de spanac opărit și bine scurs. Se poate folosi și spanac congelat, dar în acest caz se dezgheață înainte și se scurge surplusul de lichid.

Se bat cele 3 ouă cu un tel. Se adaugă cașul de capră dat pe răzătoare, iaurtul, cățeii de usturoi pisați și spanacul. Se amestecă bine, se adaugă mărar și sare după gust.

Se spală bine dovlecelul și se taie felii subțiri. Se așează pe o farfurie și se presară sare. Se lasă aproximativ 10 minute până transpiră și apoi se tamponează fiecare felie cu servețele de hârtie.

– asamblarea:

Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde foaia. Se pune într-o formă de tartă (sau orice altă tavă aveți la îndemână), se ridică marginile și se decupează surplusul de aluat.

Se pune umplutura și se așează deasupra feliile de dovlecel. Se dă tarta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 40-45 de minute până compoziția este bine legată.

Se lasă la răcit în tavă, se porționează și se servește.

Se poate înlocui cașul cu telemea sau brânză de burduf, dar aveți grijă la cantitatea de sare adăugată în compoziție.

Se poate folosi și brânză de vaci mai uscată, iar pentru copiii sub un an nu adăugați sare.


Comentarii Facebook