Ingrediente:

– pentru blat:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de apă rece
  • 10 linguri de zahăr brut
  • 10 linguri de făină
  • opțional coaja de la o portocală

– pentru cremă:

  • 4 căni lapte (1 litru)
  • 3 gălbenușuri
  • un baton de vanilie
  • jumătate de cană zahăr brut
  • jumătate de cană făină sau amidon alimentar

– pentru însiropat blatul:

  • sucul de la 2-3 portocale

– 250g. coacăze

– 100g. merișoare


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se pregătesc ingredientele și tava pentru blat. Se tapetează fundul tăvii cu hârtie de copt, se atașează marginile și se unge tava pe margini și pe fund cu unt.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul și se mixează până se obține o consistență ca pentru bezele (dacă se întoace bolul nu curge compoziția).

Se adaugă toate gălbenușurile și apa amestecând ușor. Se cerne făina și se adaugă treptat. Se amestecă ușor până este bine încorporată. Se pune compoziția în forma tapetată și se bate ușor până se așează uniform. Se dă forma la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30-40 de minute (până trece testul scobitorii). Nu se deschide coptorul timp de 15-20 de minute pentru a rămâne aerat blatul. Când este gata se scoate din formă și se lasă la răcit.

– pentru cremă:

Se pune laptele într-un vas pe foc. Se taie păstaia de vanilie pe lungime, se rade cu un cuțit și se adaugă peste lapte (păstaia și semințele). Separat se bat gălbenușurile cu zahărul brut cu un mixer până se obține o cremă ușoară. Se adaugă făina și se încorporează ușor. Se scoate păstaia de vanilie și se adaugă treptat din laptele cald peste compoziție. Se omogenizează și se pune pe foc mic. Se lasă 2-3 minute după ce fierbe ușor amestecând constant. Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja de la o portocală (opțional) și se acoperă vasul. Se lasă la răcit până este la temperatura camerei și are consistența grosieră.

– asamblarea:

Se taie blatul în trei părți. Se storc portocalele (am obținut 200ml. suc) și se însiropează cu o treime din suc primul strat de blat, se pune crema și se presară jumătate din coacăze deasupra. Se continuă cu al doilea strat, se însiropează, se pune crema și coacăzele rămase. Se pune ultimul nivel, se însiropează și se pune crema rămasă nivelând ușor. Se presară merișoarele deasupra.


Comentarii Facebook