Ingrediente:

– pentru blat:

5 ouă

5 linguri de apă rece

10 linguri de zahăr

10 linguri de făină

vanilie

– pentru cremă:

500g. smântână 32% grăsime

900g. iaurt 3,5% grăsime

820g. compot de piersici

560g. compot de ananas

4 kiwi

150g. zahăr pudră

40g. gelatină

– pentru ornat:

2 kiwi

3-4 linguri fulgi de cocos


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se pregătesc ingredientele și tava pentru blat. Se tapetează fundul tăvii cu hârtie de copt, se atașează marginile și se unge tava cu unt pe margini și pe fund.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul și se mixează până se obține o consistență ca pentru bezele (dacă se întoace bolul nu curge compoziția).

Se adaugă toate gălbenușurile, o linguriță extract de vanilie și cele 5 linguri de apă amestecând ușor. Se cerne făina și se adaugă treptat. Se amestecă ușor până este bine încorporată. Se pune compoziția în forma tapetată și se bate ușor până se așează uniform.

Se dă forma la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute (până trece testul scobitorii). Nu se deschide cuptorul timp de 15-20 de minute pentru a rămâne aerat blatul. Când este gata se scoate din formă, se lasă la răcit și apoi se feliază (eu am tăiat blatul în două felii).

– pentru cremă:

Se amestecă bine iaurtul și se pune la scurs într-o sită până scade cantitatea la jumătate. Se mixează apoi cele 450g. de iaurt scurs cu smântâna și zahărul pudră și se dă crema la frigider.

Se taie piersicile și ananasul din compot cubulețe (am avut 500g. piersici și 360g. ananas din compot). Se curăță 4 kiwi și se taie cuburi.

Separat se amestecă zeama de la ambele compoturi (320ml. compot de piersici și 200ml. compot de ananas – în total 520ml. lichid) cu gelatina și se lasă 10 minute deoparte (se raportează cantitatea de gelatină la cea de lichid în funcție de precizările de pe ambalaj). Se pregătește gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj- se pune apoi vasul pe foc mic la bain-marie amestecând constant până când gelatina se topește (trebuie avut grijă ca temperatura lichidului să nu depășească 50-60 de grade). Se amestecă gelatina cu crema de la frigider și se lasă vasul la rece 10 minute.

– asamblarea:

Se tapetează marginea detașabilă a unei tăvi rotunde cu folie alimentară de plastic (pentru a fi ușor de scos la final marginea detașabilă a tăvii). Se pune în tavă o felie din blat. Se presară jumătate din cantitatea de fructe și se toarnă deasupra jumătate din compoziția cu iaurt. Se lasă 10 minute și apoi se adaugă al doilea blat, se presară diferența de fructe și apoi compoziția rămasă cu iaurt.

Se dă tortul la frigider pentru 3-4 ore, apoi se îndepărtează marginea detașabilă a tăvii și se ornează cu feliile de la 2 kiwi și fulgii de cocos.

 


Comentarii Facebook