Ingrediente (pentru 6 borcane de 720g.):

– 10kg. vinete

– 1 kg. roșii sau puțin ulei de măsline


Mod de preparare:

Se coc vinetele (eu de obicei le coc pe aragaz, direct pe flacără). Pe măsură ce le coc le pun într-un vas și le las acoperite (pentru a le putea curăța ușor și să nu adaug sare). După ce am terminat de copt vinetele le las 2-3 ore până se răcesc și le pot curăța ușor.

Se curăță cât se poate de bine (nu trebuie trecute sub jet de apă). Eu după ce termin de curățat toate vinetele îmi trec din când în când mâna prin apă și încerc să iau din ce mai rămâne pe ele. Apoi se lasă la scurs 2-3 ore. Se toacă vinetele (e mai ușor și rapid cu mașina de tocat).

Se spală borcanele și se sterilizează în cuptor aproximativ 20 de minute. Se pun roșiile la copt și se curăță de coajă. Se pun vinetele tocate în borcane și deasupra o felie de roșie coaptă sau puțin ulei de măsline. Se pune această felie de roșie pentru că vinetele oxidează puțin deasupra și astfel când se începe borcanul se aruncă doar felia de roșie. Se poate înlocui felia de roșie cu un strat subțire de ulei.

Se tapetează un vas cu hârtii și se pun borcanele la sterilizat aproximativ 90 de minute după ce începe să fiarbă apa din vas. Pe măsură ce scade apa se completează cu apă fierbinte.

Se pun borcanele într-o pătură și se lasă până a doua zi apoi se transferă în cămară.

Gustul de copt este mai intens decât în cazul vinetelor coapte depozitate în congelator.


Comentarii Facebook