Ingrediente:

– 1 kg. fasole

– 3 kg. gogoșari

– 3 kg. ardei capia

– 1,5 kg. ceapă

– 1,5 kg. morcovi

– 1l. roșii pasate

– 250ml. ulei

– 2 linguri sare

– 2 linguri boia dulce

– o lingură piper măcinat

– foi de dafin


Mod de preparare:

Se lasă fasolea la înmuiat în apă cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine și se pune la fiert (am schimbat apa de 3 ori în timpul fierberii). Când fasolea este fiartă (după aproximativ o oră jumătate- două) se scurge surplusul de apă și se lasă la răcit.

Se spală ardeii și gogoșarii și se coc. Pe măsură ce sunt copți, se pun într-un vas și se acoperă cu capac (pentru a se curăța ușor la final). Se curăță de pieliță și cotor și se pun la scurs. Nu se trec sub jet de apă (eu îmi trec din când în când mâna prin apă pentru a elimina surplusul de sâmburi).

Se curăță ceapa și morcovii și se taie bucăți. Se dau prin mașina de tocat toate legumele (fasolea fiartă, ardeii și gogoșarii copți, ceapa și morcovii). Se amestecă cu sosul de roșii și uleiul și se pun într-un vas la fiert pe foc mic amestecând constant să nu se prindă compoziția de fundul vasului. Se adaugă condimentele și se fierbe zacusca până scade la aproximativ 2/3 din cantitatea finală și consistența este mai grosieră (am fiert zacusca aproximativ 4 ore pe foc mic – se scade cantitatea de fierbere dacă se folosesc gramaje mai mici).

Se spală și se sterilizează borcanele și capacele la cuptor timp de 20 de minute. Se pune zacusca fierbinte în borcane, se închid borcanele și se întorc pentru 5 minute cu fundul în sus. Se acoperă borcanele pentru a se răci lent, apoi se transferă în cămară.

Din cantitățile precizate am obținut 8 borcane de 720g.


Comentarii Facebook