Ingrediente (pentru 6 borcane de 720g.):

– 5 kg. ardei capia

– 5kg. gogoșari

– 1,5kg. ceapă

– 1,5kg. morcov

– 700ml. suc de roșii

 

– o lingură de busuioc

– jumătate de lingură piper boabe

– o lingură de boia de ardei dulce

– un sfert de plic foi de dafin

– 3 linguri de sare


Mod de preparare:

Se curăță legumele și se dau prin mașina de tocat. Se pun într-o oală mare pe aragaz la foc mic (nu trebuie să fie oala plină, lăsați 7-8 cm.). Când încep să fiarbă legumele se ridică ușor spuma – se amestecă constant să nu se prindă compoziția. După ce au scăzut legumele cu o treime se adaugă sosul de roșii și se încorporează ușor. Se adaugă mirodeniile și sarea după gust.

Se pune oala în tavă la cuptorul preîncălzit până scade cantitatea la jumătate față de cum era la început (eu am lăsat pe aragaz 2 ore și 2 ore în cuptor – pentru cantități mai mici și timpul de fierbere este mai mic). Se amestecă constant (la aproximativ 15-20 de minute). Cât timp este oala în cuptor trebuie să se vadă ușor ca legumele fierb (în funcție de acest fapt se reglează cuptorul).

Când este bine legată compoziția și a ajuns la consistența dorită se pune în borcane sterilizate (se spală și se sterilizează borcanele la cuptor timp de 20 de minute) și se pun capace noi.

Se așează borcanele într-un vas tapetat cu ziare/hârtii/reviste – ce aveți la îndemână astfel încât să nu se atingă între ele. Se completează cu apă până la nivelul compoziției din borcane.
Se lasă la foc mic timp de 30-40 de minute după ce ajunge la punctul de fierbere apa din vas.
Se lasă la răcit borcanele în vasul în care au fiert până a doua zi sau se scot și se înfășoară într-o pătură, apoi a doua zi când sunt răcite se transferă în cămară.

Note:

– se pot modifica ingredintele după plac (de această dată am preferat să nu folosesc vinete și astfel am mărit cantitatea de ardei și gogoșari);

– se pot coace legumele înainte și atunci va fi zacusca mai aromată;

– se adaugă ulei de măsline când se servește și eventual alte mirodenii.


Comentarii Facebook