Bananele sunt extrem de sănătoase și delicioase. Conțin o serie de substanțe nutritive esențiale și au beneficii pentru digestie, sănătatea inimii și pierderea în greutate.
Aici găsiți 11 beneficii dovedite științific ale bananelor:
Bananele conțin multe substanțe nutritive importante
Bananele sunt printre cele mai populare fructe de pe pământ. Există mai multe tipuri disponibile, ele variind în funcție de culoare mărime și formă. Cea mai consumată banană este cea galbenă, care este verde când e necoaptă.
Bananele conțin o cantitate importantă de fibre, precum și o serie de antioxidanți. O banană de mărime medie (118 grame) conține:
– potasiu: 9% din DZR (Doza Zilnică Recomandată)
– vitamina B6: 33% din DZR
– vitamina C: 11% din DZR
– magneziu: 8% magneziu din DZR
– cupru: 10% din DZR
– mangan: 14% din DZR
– carbohidrați neți: 24 de grame
– fibre: 3,1 grame
– proteine: 1,3 grame
– grăsimi: 0,4 grame
Fiecare banană conține aproximativ 100 calorii, constând aproape în totalitate din apă și carbohidrați. Bananele conțin foarte puține proteine și aproape deloc grăsimi.
Carbohidrații din bananele verzi (necoapte) constau predominant în amidon, dar când bananele sunt coape acesta se transformă în zahăr (glucoză, fructoză și zaharoză).
Bananele conțin nutrienți care reglează nivelul zahărului din sânge
Bananele sunt bogate într-o fibră numită pectină, care oferă structura cărnii.
Bananele necoapte conțin amidon rezistent care acționează ca o fibră solubilă și nu se digeră.
Atât pectina cât și amidonul pot regla nivelul zahărului din sânge de după mese și pot reduce apetitul încetinind digestia.
În plus bananele reglează nivelul indicelui glicemic, care este o măsurătoare (de la 0 la 100) cu privire la cât de repede crește nivelul zahărului din sânge.
Valoarea glicemică a unei banane necoapte este de 30, pe când cea a unei banane coapte este în jur de 60. Valoarea media a tuturor bananelor este de 51.
Acest fapt arată că bananele nu ar trebui să cauzeze vârfuri majore a nivelului de zahăr din sânge la persoanele sănătoase. Cu toate acestea acest lucru nu se aplică în cazul diabeticilor care probabil ar trebui să evite consumul mai multor banane coapte și să își monitorizeze constant nivelul zahărului din sânge.
Bananele pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Fibrele alimentare au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru îmbunătățirea digestiei.
Bananele sunt o importantă sursă de fibre, o banană de mărime medie conținând aproximativ 3 grame de fibre.
Bananele conțin în pricipal două surse de fibre:
– pectină: care scade pe măsură ce banana este mai coaptă
– amidon rezistent: conținut de bananele necoapte
Amidonul rezistent ajunge în intestinul gros, unde devine hrană pentru bacteriile intestinale benefice.
În plus unele studii sugerează că pectina poate ajuta împotriva cancerului de colon.
Bananele pot ajuta la pierderea în greutate
Niciun studiu nu a testat în mod direct efectele bananelor asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea bananele au anumite proprietăți care le face un produs alimentar benefic pentru curele de slăbire.
Pentru început bananele au un conținut scăzut de calorii. O banană medie conține aproximativ 100 de calorii, dar este de asemenea foarte hrănitoare și sățioasă.
Bananele sunt de asemenea bogate în fibre. Consumând mai multe fibre din sursă vegetală în mod constant ajută la scăderea în greutate.
Mai mult decât atât bananele necoapte conțin amidon rezistent și deci tind să fie foarte sățioase și să scadă apetitul.
Banalele pot ajuta la sănătatea inimii
Potasiul este o minerală esențială pentru sănătatea inimii, în special pentru reglarea presiunii arteriale. Cu toate acestea, în ciuda importanței potasiului din dieta zilnică majoritatea populației nu asimilează necesarul zilnic.
Banalele sunt o importantă sursă de potasiu. O banană medie (118 grame) conțin 9% din doza zilnică recomandată.
O dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Persoanele care consumă suficient potasiu au cu până la 27% risc mai mic de a dezvolta boli de inimă.
Mai mult decât atât, bananele conțin o cantitate decentă de magneziu (care este foarte important pentru sănătatea inimii).
Bananele conțin antioxidanți puternici
Fructele și legumele sunt surse excelente de antioxidanți dietetici, iar bananele nu fac excepție. Acestea conțin mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv dopamină și catechine.
Acești antioxidanți aduc o serie de beneficii pentru sănătate, ca de exemplu reduc riscul bolilor de inimă și a bolilor degenerative.
Cu toate acestea, este o mare confuzie privind dopamina din banane, cum că aceasta induce o stare de bine. În realitate dopamina din banane nu traversează bariera hematoencefalică, ea acționează pur și simplu ca un puternic antioxidant.
Bananele pot induce o stare de sațietate
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat nedigerabil conținut de bananele necoapte. Acesta funcționează ca o fibră solubilă în organism. Cu cât banana este mai verde, cu atât este mai mare cantitatea de amidon.
Pe de altă parte bananele coapte (galbene) conțin cantități mai mici de amidon rezistent și fibre totale, dar proporțional cantități mai mari de fibre solubile.
S-a dovedit că atât pectina cât și amidonul reduc pofta de mâncare și cresc senzația de sațietate după mese.
Bananele verzi pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Rezistența la insulină este un factor de risc major pentru multe dintre bolile cele mai grave din lume, inclusiv diabetul zaharat de tip 2.
Numeroase studii au arătat că 15-30 de grame de amidon rezistent pe zi pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu 33-50% în doar patru săptămâni.
Bananele verzi sunt o sursă importantă de amidon rezistent și deci pot contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Bananele pot îmbunătăți sănătatea rinichilor
Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și a unei funcții renale sănătoase.
Bananele fiind o sursă nutrițională bună de potasiu pot fi benefice în mod special pentru menținerea sănătății rinichilor.
Un studiu efectuat pe femei a arătat că cele care au mâncat 2-3 banane pe săptămână au avut cu 33% riscuri mai mici de a dezvolta boli de rinichi. Alte studii au descoperit că persoanele care consumă banane de 4-6 ori pe săptămână au cu aproape 50% mai puține șanse de a dezvolta boli de rinichi, comparativ cu persoanele care nu consumă banane.
Bananele pot avea beneficii în depunerea efortului fizic
Bananele sunt adesea considerate hrana perfectă pentru sportivi, în mare parte datorită conținutului lor de minerale și carbohidrați ușor de digerat.
Consumul de banane poate ajuta la reducerea crampelor și a durerilor musculare provocate de exercițiul fizic, care afectează până la 95% din populație.
Motivul pentru care apar crampele musculare este necunoscut, dar o teorie spune că ar fi cauzate de deshidratare și un dezechilibru electrolitic. Cu toate acestea studiile au furnizat concluzii diferite cu privire la banane și crampele musculare, unele persoane considerându-le utile, iar la altele nu au niciun efect.
Acestea fiind spuse, s-a demonstrat că bananele asigură o nutriție excelentă înainte, în timpul și după exercițiul fizic.
Bananele sunt ușor de introdus în dieta zilnică
Pe lângă faptul că bananele sunt foarte sănătoase, acestea sunt printre cele mai convenabile gustări.
Bananele pot fi adăugate în iaurtul de la micul dejun, se pot servi cu cereale sau în smoothie-uri. Pot fi un înlocuitor excelent al zahărului în diverse deserturi.
Mai mult, bananele rar conțin pesticide sau diverși poluați datorită faptului că au coaja groasă (protejând astfel conținutul).
Bananele sunt ușor de consumat și transportat. De obicei sunt ușor tolerate de organism și ușor de digerat.
Sursă:
https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-bananas/