Ingrediente:
– caș de capră
– sare grunjoasă neiodată
– unt sau untură
(pentru fiecare kilogram de caș aveți nevoie de o lingură de sare și o lingură de unt sau untură)
Mod de preparare:
Se folosește caș de capră bine uscat (dacă este umed se lasă la scurs până a doua zi). Se curăță bine cașul, se frâmântă cu mâinile și se adaugă sarea (pentru fiecare kilogram de brânză se folosește o lingură plină de sare). Se amestecă bine și între timp se pregătesc borcanele.
Se spală borcanele și se sterilizează la cuptor pentru 20 de minute. Se lasă la răcit și se pune brânza etapizat – se pun câte două linguri și se presează cu un pistil (se repetă procedeul până borcanul este umplut).
Se topește untul sau untura și se pune deasupra. Se pune capacul și se depozitează în cămară.
Când se începe un borcan se îndepărtează stratul de unt sau untură și se consumă. Se depozitează borcanul început la frigider.
Brânza se poate consuma și după 1-2 ani fără probleme. Gustul și textura sunt asemănătoare brânzei de burduf.