Ingrediente:

– pentru aluat:

1 kg. făină

450ml. lapte de cocos

100g. ulei de cocos

5 gălbenușuri

200g. zahăr

50g. drojdie proaspătă sau 14g. drojdie uscată

o esență de vanilie

un praf de sare

– pentru cremă:

400g. ciocolată de menaj

100g. zahăr

100g. cacao sau carob (pudră de roșcove)

100g. ulei de cocos

100g. fulgi de cocos


Mod de preparare:

Se scot ingredientele din frigider (trebuie să fie toate la temperatura camerei, eu le-am pregătit cam cu 30 de minute înainte).

– pentru aluat:

Se amestecă drojdia cu puțin zahăr. Se separă albușurile de gălbenușuri (albușurile le putem congela și folosi la alte deserturi). Se bat gălbenușurile cu zahărul. Se adaugă puțin lapte și făină și se lasă 15 minute peste drojdie până când aceasta se activează (se formează mici bule deasupra).

Se încorporează amestecul cu gălbenușuri, laptele și progresiv făina, se adaugă un praf de sare și esența de vanilie. După ce este încorporată toată cantitatea de făină se încorporează etapizat uleiul de cocos rămas până când aluatul este elastic și bine aerat. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la crescut până își triplează volumul (aproximativ o oră-două).

– pentru umplutură:

Se topește ciocolata la bain-marie. Se amestecă apoi ciocolata topită cu zahărul, uleiul de cocos și pudra de cacao (sau carobul). După ce sunt bine omogenizate aceste ingrediente se adaugă fulgii de cocos.

După ce a crescut aluatul se aprinde cuptorul și se tapetează tăvile cu hârtie de copt.

Se porționează aluatul (eu l-am împărțit în 3). Se întinde fiecare bucată, se pune un strat de umplutură și apoi se rulează (puteți urmară pozele pe etape atașate în dreptul ingredientelor). Se lipește bine aluatul la margini și capete și se așează cu partea îmbinată dedesubt. Se taie cu un cuțit pe lungime (cam o treime din grosimea aluatului) și se pune cozonacul în tavă. Dacă doriți să vă fie mai ușor, se poate pune rola de cozonac în tavă și se taie direct în tavă cam la aproximativ o treime din grosimea cozonacului.

Se procedează similar cu ceilalți doi cozonaci apoi se lasă toți trei la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Se dau cozonacii la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 35-40 de minute până sunt frumos rumeniți și trec testul scobitorii.

Se scot din cuptor și se lasă 15 minute în tavă, apoi se scot. Se lasă la răcit și se taie a doua zi.


Comentarii Facebook