Tantrumurile* apar cel mai frecvent la copiii cu o voință puternică și copiii mai sensibili pentru că dorința lor de a face ceva sau de a comunica un sentiment este mai mare decât capacitatea lor verbală de a face acest lucru, ceea ce duce la frustrare și comportamente suprasolicitate. Multe tantrumuri apar ca rezultat al faptului că ei se simt neputincioși. Copiii care simt că au un oarecare control asupra vieții lor au un număr mult mai scăzut de crize de furie. Și cum toddlerii** care sunt obosiți și cărora le este foame nu au resursele interne să își gestioneze frustrările, gestionarea situațiilor dificile când copilul nu are aceste necesități poate reduce considerabil accesele de furie.

Tantrumurile epuizează părinții și supără copilul, dar se pot minimaliza cu ajutorul unor trucuri:

Identificați declanșatorii crizei de furie

Poate ajuta păstrarea unui jurnal al tantrumurilor. Ce anume îl supără pe micuț? Când și unde se întâmplă de obicei?

Anticiparea momentelor în care copilului îi este foame sau somn, orele fixe de odihna, evitarea stimulării media și asigurarea unui mediu confortabil pentru odihna celui mic pot reduce considerabil numărul de tantrumuri și liniștesc un copil care devine sensibil. Dacă cel mic are o criză de furie în supermarket, încercați data viitoare să mergeți doar după somnul de amiază. Din momentul în care pot fi identificate cauzele crizelor de furie, acestea pot fi anticipate și aplanate înainte de a se declanșa din nou.

Acceptați lacrimile

Atunci când copilul are o criză de furie vreți să îi fiți alături, dar este important să nu încercați întotdeauna să îl calmați și să îi spuneți să tacă. Este bine să lăsați copiii să plângă pierderea unei jucării sau să fie triști atunci când pleacă de la locul de joacă. Dacă li se spune constant să tacă când sunt supărați, pot percepe mesajul că nu este bine să arate că sunt supărați. Viața poate avea și dezamăgiri și este bine să îi lăsați să își manifeste supărarea.

Cel mic trebuie să aibă în permanență rezervorul plin de iubire și atenție

Copiii care se simt neglijați au o probabilitate mai mare de a avea crize de furie care nu le pot gestiona. Dacă ați fost separați toată ziua, asigurați-vă că vă reconectați înainte de a merge la cumpărături pentru cină.

Încercați să gestionați tantrumul înainte ca acesta să degenereze

Este remarcabil cum recunoașterea frustrării copilului poate preveni sau chiar opri o criză de furie înainte de a erupe. Înainte de a stabili o limită, identificați ce dorește copilul.

Evitați lupta pentru putere

Nu trebuie să demonstrați că aveți dreptate. Copilul are nevoie să se afirme, să demonstreze că deține controlul. Lăsați-l să spună NU de câte ori se poate face acest lucru fără a-și compromite siguranța, sănătatea sau drepturile altor persoane. Copilul colaborează mult mai ușor când simte că este ascultat și simte că părinții au încredere în el.

Când copilul este nervos, amintiți-vă că toată furia lui este un mod de apărare împotriva altor sentimente mai incomode – de vulnerabilitate, frică sau durere.

Dacă îl puteți ajuta să identifice sentimentele care stau la bază, mânia lui se va risipi.

Oferiți siguranță

De obicei în acest moment copilul va plânge. Dacă vă lasă să îl țineți în brațe, faceți acest lucru. Dacă nu, stați în preajma lui chiar dacă nu vă lasă să îl atingeți. Trebuie să știe că sunteți acolo și încă este iubit. Fiți calmi și liniștitori – scopul principal este de a crea siguranță, astfel încât el să se descarce. În momentul în care reușește să își arate supărările, va reacționa și se va simți mult mai bine.

Gândiți-vă la cum vă simțiți când sunteți epuizat fizic, furios și fără speranță. În acel moment cu siguranță aveți nevoie de cineva să vă fie alături.

După criza de furie:

În primul rând reconectați-vă și liniștiți-vă. Prin acest lucru nu recompensați criza de furie. Copilul are nevoie de această legătură cu părintele pentru a se liniști și a evita eventuale situații similare. Apoi explicați situația copilului astfel încât acesta să înțeleagă și să reflecte la cele întâmplate.

*tantrum = criză de furie

**toddler = copil mic cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani

Surse:

http://www.ahaparenting.com/Ages-stages/toddlers/toddler-tantrums

http://www.ahaparenting.com/Default.aspx?PageID=7652419&A=SearchResult&SearchID=9975972&ObjectID=7652419&ObjectType=1

https://www.positiveparentingsolutions.com/tantrums

http://www.parenting.com/article/3-ways-to-tame-baby-and-toddler-tantrums

Comentarii Facebook