Ingrediente:

– 2 kg. piersici

– 2 kg. nectarine

– 2 kg. zahăr

– zeama de la 4 lămâi


Mod de preparare:

Se spală bine fructele, se curăță de sâmburi și se taie cuburi (se folosesc fructe bine coapte). La un kilogram de fructe curățate adaug jumătate de kilogram zahăr. Se alternează fructele cu zahărul și se toarnă deasupra zeama de lămâie.

Se lasă vasul deoparte pentru câteva ore până se înmoaie zahărul și apoi se pune pe foc mic amestecând constant. Trebuie ținut cont să fie minim jumătate de palmă până la buza vasului pentru a nu da în foc. Se fierbe până la consistența dorită (eu am fiert până când a scăzut o treime din cantitatea inițială). Se poate testa consistența luând puțină dulceață pe o farfurie. După răcire se urmărește dacă e consistența dorită.

Se spală bine borcanele și se pun într-o tavă. Se dau la cuptorul preîncălzit la 150 de grade pentru aproximativ 20 de minute. După sterilizare se lasă la răcit borcanele și se pune dulceața fierbinte în ele. Se înfiletează cu capacele bine spalate și șterse cu un prosop și se întorc borcanele cu fundul în sus pentru 10 minute.

Se așează normal borcanele, se lasă la răcit până a doua zi (preferabil borcanele acoperite cu o pătură să se răcească treptat) și se transferă în cămară.


Comentarii Facebook