Ingrediente:

– 5 kg. fasole verde / galbenă

– sare mare neiodată pentru murături

– apă


Mod de preparare:

Se curăță fasolea și se spală bine în două ape, apoi se lasă la scurs.

Se pun 3 l. apă la fiert într-un vas încăpător. Se adaugă o lingură jumătate de sare mare neiodată pentru murături și se amestecă până când aceasta este bine dizolvată.

Când apa a dat în clocot se adaugă jumătate din cantitatea de fasole și se amestecă constant. După 8-10 minute se scoate fasolea și se lasă într-un vas separat. Se opărește și diferența de fasole rămasă (nu se aruncă apa în care au fiert legumele, o vom folosi la final pentru a completa cu lichid în borcane). Se lasă fasolea la răcit și între timp se sterilizează borcanele.

Se spală bine borcanele și capacele și se așează apoi borcanele pe o tavă. Se dau la cuptorul preîncălzit la 150 grade pentru aproximativ 20 de minute. Se lasă la răcit, se așează apoi fasolea în borcane, se adaugă câte un vârf de linguriță sare în fiecare borcan și se completează cu apa în care aceasta a fiert.

Se înfiletează capacele spălate și bine șterse și se așează borcanele în vase tapetate cu hârtii sau prosoape de bucătărie. Se completează cu apă până la nivelul fasolei din borcane și se lasă la sterilizat pentru aproximativ 30-40 de minute pe foc mic din momentul în care începe să fiarbă apa din vas.

Se lasă la răcit borcanele până a doua zi în vasele cu apă fierbinte sau se transferă într-o pătură pentru a se răci treptat până a doua zi, apoi se transferă în cămară.

Din această cantitate am obținut 12 borcane de 720g.


Comentarii Facebook