Ingrediente (pentru 2 borcane de 1,7kg.):
– 1,5kg. gogoșari curățați
– o conopidă (1kg. buchețele)
– 350ml. oțet de 9°
– 1,250 l. apă
– 2,5 linguri sare mare neiodată
– 5 linguri de zahăr
– o rădăcină de hrean curățată și tăiată bastonașe
– 2 linguri amestec de condimente (boabe de piper, muștar, foi de dafin)
Mod de preparare:
Se curăță gogoșarii de cotor și conopida se taie buchețele. Se spală bine legumele (se folosesc doar legume sănătoase, cantitățile precizate sunt cele după curățare).
Se amestecă oțetul cu apa, sarea, zahărul și amestecul de condimente. Se pune vasul pe foc la fiert. Când a ajuns la punctul de fierbere se adaugă în lichid buchețelele de conopidă și se opăresc pentru câteva minute până se înmoaie ușor. Se scoate conopida din lichid și se procedează similar cu bucățile de gogoșari. Se repetă procedeul până se termină de opărit legumele.
Se spală bine borcanele și se sterilizează la cuptor pentru 20 de minute (se pun în tavă și se dă tava la cuptor). Se așează apoi gogoșarii și conopida alternativ în borcane. Se adaugă bastonașe de hrean și se așează borcanele într-o tavă metalică. Se toarnă lichidul fierbinte în care au fiert legumele cu condimentele. Se închid borcanele bine, se lasă la răcit la temperatura camerei și apoi se mută în cămară la loc răcoros ferit de lumină.
Când se desface borcanul, se păstrează la frigider.