Ingrediente (pentru un litru de lapte):

– 200g. fulgi de cocos

– 500ml. apă pentru înmuiere

– 750ml. apă pentru preparare

– opțional vanilie, scorțișoară

– pentru îndulcit (opțional): miere, sirop de arțar


Mod de preparare:

Se împarte cantitatea de apă – într-un vas se pun 500ml. apă, iar în alt vas 750ml. apă.

Se pune vasul cu 500ml. apă la fiert. Când apa dă în clocot se ia vasul de pe foc și se adaugă fulgii de cocos în vas. Se amestecă bine și acoperă vasul pentru aproximativ 15-20 de minute (se lasă la înmuiat fulgii). Se pasează apoi compoziția cu un blender vertical și se scurge laptele de fulgi cu ajutorul unei site sau a unei pânze de tifon. Se păstează această cantitate de lapte obținută.

Se pune al doilea vas cu 750ml. apă pe foc. Când apa este fierbinte se ia vasul de pe foc, se adaugă fulgii bine scurși și se acoperă vasul pentru 15-20 de minute. Se pasează compoziția și apoi se scurge laptele de fulgi cu ajutorul unei site sau a unei pânze de tifon. Se obține astfel în final un litru de lapte de cocos.

După răcire se poate observa o pojghiță formată deasupra – acesta este untul de cocos. Se poate lua cu o lingură și să se depoziteze într-o caserolă sau borcan mic la frigider (am obținut 50g. unt de cocos).

Pentru un plus de aromă se poate adăuga în laptele de cocos vanilie sau scorțișoară sau poate fi ușor îndulcit cu miere sau sirop de arțar (eu nu am considerat că este nevoie). Laptele păstrează la frigider în recipiente de sticlă închise ermetic și se poate consuma timp de 3 zile. Laptele de cocos poate fi consumat ca atare, folosit în diverse deserturi sau mâncăruri.

Fulgii rămași după prepararea laptelui pot fi folosiți la diverse budinci, prăjituri sau deserturi la pahar.


Comentarii Facebook