Deși meiul este adesea asociat ca fiind hrană pentru păsări, această minunată pseudocereală poate fi consumată și de către oameni. Consistența meiului poate varia în funcție de metoda de gătit – poate fi cremos ca piureul de cartofi sau pufos ca orezul. În plus, deoarece nu conține gluten, este o alternativă excelentă pentru persoanele sensibile la gluten.
Boabele de mei sunt mici și de formă rotundă. Acestea pot fi de culoare albă, gri, galbenă sau roșie.
O ceașcă de 174g. mei fiert conține:
– 207 calorii
– 6 grame de proteine
– 41 de grame carbohidrați
Meiul este mai mult decât o alternativă interesantă la cerealele obișnuite. Acesta este o sursă bună de substanțe nutritive foarte importante, printre care cupru, mangan, fosfor și magneziu:
– cupru: 31% din DZR
– fosfor: 25% din DZR
– mangan: 24% din DZR
– magneziu: 19% din DZR
Proprietăți de protejare a inimii
Deși ovăzul este cunoscut pentru proprietățile sale protectoare a inimii, meiul ar trebui de asemenea inclus în lista produselor benefice pentru sănătatea inimii, datorită faptului că acesta este o sursă bună de magneziu. S-a demonstrat științific că magneziul reduce severitatea astmului și frecvența migrenelor. De asemenea, magneziul scade tensiunea arterială și reduce riscul de atac de cord, în mod deosebit în cazul persoanelor cu ateroscleroză, boli cardiace sau diabet.
Dezvoltarea și refacerea țesutului corporal
Fosforul conținut de mei joacă un rol important pentru structura celulelor din corp. Pe lângă rolul său esențial în formarea matriței minerale a osului, fosforul este o componentă esențială pentru numeroși alți compuși vitali. Fosforul este o componentă importantă a acizilor nucleici, componentele codului genetic. În plus, metabolismul lipidelor (grăsimilor) se bazează pe fosfor, iar fosforul este o componentă esențială a structurilor care conțin lipide cum ar fi membranele celulare și structurile sistemului nervos.
Meiul (ca și alte cereale integrale) scade considerabil riscul de diabet de tip 2
Meiul este o sursă bogată de magneziu, un mineral care acționează ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzimele implicate în utilizarea de glucoză a organismului și în secreția de insulină.
Meiul ajută la prevenirea calculilor biliari
Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie, consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi meiul, poate ajuta femeile să evite calculii biliari (femeile fiind de două ori mai predispuse decât bărbații).
Un studiu efectuat pe o perioadă de 16 ani la peste 69.000 de femei cu privire la consumul total de fibre al fiecăreia, evidențiază faptul că femeile care consumă mai multe fibre (atât solubile, cât și insolubile) au cu 13% un risc mai scăzut de a dezvolta calculi biliari decât celelalte.
Persoanele care mănâncă cele mai multe alimente bogate în fibre insolubile câștigă mai multă protecție împotriva calculilor biliari (un risc cu 17% mai mic comparativ cu femeile care consumă puține fibre insolubile). Această protecție este legată și de doză – o creștere cu 5 grame a absorbției de fibre insolubile scade riscul cu 10%.
Cum ajută alimentele bogate în fibre insolubile la prevenirea apariției calculilor biliari? Cercetătorii consideră că fibrele insolubile nu numai că accelerează tranzitul intestinal, dar și reduce secreția de acizi biliari, crește sensibilitatea la insulină și scade trigliceridele (grăsimile din sânge). Fibrele insolubile se găsesc din abundență în cerealele integrale, nuci, fasole, coaja fructelor și legumelor (cum ar fi roșii, castraveți, mere, pere sau fructe de pădure)
Beneficiile consumului de cereale integrale pentru sănătate
În multe studii consumul de cereale integrale, cum ar fi și meiul, este legat de protecția împotriva aterosclerozei, accidentului vascular cerebral ischemic, diabetului, rezistenței la insulină, obezității și morții premature. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică detaliază posibilele motive care stau la baza acestor descoperiri.
Cerealele integrale sunt importante surse de antioxidanți solubili în apă, solubili în grăsimi și insolubili. Printre acești antioxidanți se regăsesc vitamina E, seleniul și acidul fitic. Acești antioxidanți se găsesc în atât în forme cu eliberare imediată, cât și în forme cu eliberare lentă astfel fiind disponibili pe toată durata tractului gastro-intestinal pe o perioadă lungă de timp după ce au fost consumați.
Antioxidanții oferiți de cerealele cu bob întreg sunt asociați adesea cu o protecție semnificativă împotriva bolilor cardiovasculare. Gama largă de activități antioxidante de la fitonitrienții abundenți în boabele de cereale joacă un rol important în efectele lor cardio-protectoare.
Cerealele sunt surse bogate de fitoestrogeni, compuși ai plantelor care pot afecta nivelul colesterolului din sânge, elasticitatea vaselor sangvine, metabolismul osos și multe alte procese metabolice celulare.
Cerealele integrale pot stabiliza, de asemenea nivelurile scăzute de insulină. La multe persoane riscurile bolilor cardiovasculare aterosclerotice, diabetului și obezității sunt strâns legate de rezistența la insulină. Boabele de cereale integrale îmbunătățesc sensibilitatea la insulină prin scăderea indicelui glicemic al alimentației în timp ce crește conținutul de fibre, magneziu și vitamina E.
Mod de preparare al meiului
Ca și în cazul celorlalte pseudocereale, prin înmuierea și/sau germinarea semințelor de mei înainte de preparare, se poate reduce conținutul de acid fitic iar aceste minerale sunt mai ușor de asimilat.
Înainte de a găti meiul acesta trebuie bine clătit sub jet de apă. După clătire se fierbe o parte de mei în trei părți de apă. Când începe să fiarbă apa din vas, se dă focul mic și se acoperă vasul. Se lasă la fiert meiul pentru aproximativ 25 de minute. Meiul astfel gătit va avea o textură similară cu a orezului fiert. Dacă doriți o textură mai cremoasă, se amestecă constant și se adaugă progresiv câte puțină apă în timpul fierberii.
Pentru o aromă mai intensă a boabelor de mei, acestea pot fi prăjite înainte de fierbere – se încinge o tigaie uscată și se adaugă boabele de mei. Se mișcă energic tigaia timp de câteva minute. Când devin aurii se adaugă lichid și se fierb.
Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=53
https://authoritynutrition.com/9-benefits-of-whole-grains/
https://en.wikipedia.org/wiki/Millet
https://wholegrainscouncil.org/photos-different-millets