Ingrediente:
– pentru aluat:
- 200 ml. lapte
- un ou
- 50g. unt
- 375g. făină
- 50g. curmale
- vanilie
- 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă
– un gălbenuș pentru uns cozonacii
– 25g. unt pentru tapetat formele
– 25-50g. făină pentru blatul de lucru
– umplutură:
- 100g. miez de nucă
- 50g. curmale
- 50g. stafide
- o lingură carob(pudră de roșcove) -20g.
- un albuș
Mod de preparare:
Se pune miezul de nucă la hidratat cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine și se macină.
Se hidratează curmalele și stafidele în apă călduță pentru o oră. Se pasează curmalele și se împarte cantitatea în două (jumătate se folosește la aluat și jumătate la umplutură). Se pot pasa și stafidele, dar eu am preferat să le las întregi.
– pentru aluat:
Se amestecă laptele călduț cu oul și drojdia. Se adaugă puțină vanilie, jumătate din pasta de curmale și se încorporează treptat făina. Se adaugă treptat untul la temperatura camerei și se frământă până ce aluatul se desprinde ușor de pe mâini. Se acoperă castronul cu un prosop și se lasă la dospit pentru două ore la loc călduț.
– pentru umplutură:
Se bate spumă albușul, apoi se încorporează carobul, pasta de curmale rămasă și miezul de nucă măcinat.
– pregătirea cozonacilor:
Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în 4 și apoi se rupe fiecare bucată în două. Se întinde aluatul în foaie subțire, se pune umplutură și se presară câteva stafide hidratate. Se rulează și se repetă procedeul pentru a doua bucată de aluat. Se împletesc cele 2 părți și se așează sub formă rotundă în forma tapetată cu unt. Se repetă procedeul pentru ceilalți 3 mini-cozonaci.
Se lasă la crescut pentru 15 minute, se ung cu gălbenuș și se dau la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30 de minute (sau până trec testul scobitorii și se rumenesc frumos). Se lasă la răcit în forme pentru 10 minute, apoi se trece ușor un cuțit pe marginea formelor și se scot.
Am folosit 4 forme ceramice rotunde cu diametrul de 10cm. Se poate face un cozonac mare, dar se mărește timpul de coacere cu 5-10 minute.