Ingrediente:

– 500g. cartofi fierți și curățați

– 250 ml. apă călduță

– 600g. făină

– 2 linguri ulei de măsline

– 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă

– sare


Mod de preparare:

Se spală trei cartofi (au cântărit 550g. necurățați) și se pun la fiert în coajă. Când sunt fierți se curăță de coajă și se lasă la răcit, apoi se sfărâmă cu mâinile.

Se pun într-un bol 250ml. apă călduță. Se adaugă drojdia și 150g. de făină și se amestecă bine. Se lasă la dospit 10-15 minute până se formează mici bule deasupra. Se adaugă cartofii sfărâmați, un praf de sare și etapizat se încorporează diferența de făină cât să fie aluatul bine legat și elastic (am adăugat 300g. de făină). Se adaugă uleiul de măsline și se frământă până nu se mai lipește aluatul de mâini. Se acoperă bolul cu un prosop și se lasă aluatul la dospit până își dublează volumul (aproximativ 30-40 de minute).

Se pudrează blatul de lucru cu făină , se răstoarnă aluatul pe blat și se frământă din nou. Se adaugă etapizat făină până se obține un aluat elastic (am mai adăugat 150g. de făină). Se transferă aluatul într-un vas termorezistent tapetat cu hârtie de copt. Se lasă la dospit pentru 20 de minute, se crestează ușor deasupra și apoi se dă pâinea la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 50 de minute. Se oprește cuptorul și se lasă ușa cuptorului puțin deschisă pentru a se răci treptat pâinea (15-20 de minute).


Comentarii Facebook