Ingrediente:

– 300ml. apă

– 400g. făină albă de grâu

– 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă

– o linguriță rasă de sare

– o lingură de zahăr


Mod de preparare:

Se amestecă apa rece cu drojdia, sarea și zahărul. Se încorporează treptat făina cu un tel, apoi ușor cu mână (consistența aluatului este moale și lipicioasă). Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă peste noapte la frigider (eu de obicei pregătesc aluatul seara și a doua zi fac pâinea, se poate lăsa și doar 4-5 ore sau până își dublează volumul).

A doua zi se pudrează blatul de lucru cu făină și se răstoarnă aluatul. Se aduc ușor marginile spre interior și se formează o bilă omogenă.

Se aprinde cuptorul și se pune la încălzit un vas termorezistent cu capac (nu trebuie uns cu ulei sau tapetat cu făină, unt, hârtie de copt – se pune simplu la încălzit, eu am folosit un vas yenna). Se lasă timp de 10 minute la cuptor, se scoate și se pune aluatul în vas (trebuie avut grijă să nu vă frigeți). Se pune capacul și se dă pâinea la cuptor la foc mediu pentru 20 de minute, apoi se ia capacul cu grijă și se mai lasă 15-20 de minute până se rumenește frumos. Când este gata se ia pâinea din vas, se lasă la răcit și se servește.


Comentarii Facebook