Ingrediente:

– pentru foaie:

100ml. ulei

150ml. borș

75g. zahăr tos

450g. făină

vanilie

 

– pentru umplutură:

1kg. de mere

75g. zahăr

scorțișoară

2 linguri de griș


Mod de preparare:

– pentru foaie:

Se pun într-un bol uleiul, borșul, zahărul tos și puțin extract de vanilie. Se adaugă etapizat făina până este bine încorporată. Se pune alatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru aproximativ o oră.

– pentru umplutură:

Se dau merele pe răzătoarea mare. Se pun într-o tigaie antiaderentă merele rase cu zahărul și o linguriță rasă de scorțișoară măcinată. Se lasă tigaia pe foc mic amestecând constant până când acestea se înmoaie. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă două linguri de griș și se amestecă bine, apoi se lasă compoziția la răcit.

– asamblarea:

Se împarte aluatul în două (prima bucată trebuie să fie o idee mai mare). Se întinde bucata de aluat mai mare și se transferă într-o tavă pentru tartă cu marginile ușor înafară (pentru a putea îmbina la sfârșit cele două foi).

Se așează umplutura cu mere și se nivelează. Se întinde a doua foaie de aluat și se transferă în tavă. Se pliază marginile celor două foi și se presară pentru a fi bine lipite. Se crestează aluatul (pentru a se elibera aburul când plăcinta este la cuptor).

Se dă tarta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45 de minute (până se rumenește ușor deasupra). Se lasă la răcit și apoi se porționează.


Comentarii Facebook