Ingrediente:
– pentru foaie:
- 100g. unt
- 75g. smântână 25% grăsime
- 3 linguri de apă (25ml.)
- 300g. făină
- rozmarin, puțină sare
– pentru umplutură:
- 500g. cartofi
- 250g. file de somon afumat
- 4 cepe verzi
- 3 ouă
- 150g. smântână 25% grăsime
- puțină sare
– un gălbenuș (pentru uns plăcinta)
Mod de preparare:
– pentru foaie:
Se amestecă untul la temperatura camerei cu 75g. smântână și cele 3 linguri de apă. Se adaugă puțină sare, rozmarin și apoi se încorporează făina. Se formează o cocă omogenă, se pune în folie alimentară și se dă la frigider pentru o oră.
– pentru umplutură:
Se spală cartofii și se pun întregi la fiert. Când sunt fierți se scurge surplusul de apă, se curăță și se taie cuburi. Se taie fileul de somon fâșii de 2 cm. și ceapa verde se toacă mărunt. Se bat cele 3 ouă cu un tel, apoi se presară puțină sare și se adaugă 150g. smântână. Se amestecă până se încorporează bine ouăle cu smântâna.
Dacă oferiți și copiilor mici recomand înlocuirea somonului afumat cu file de somon simplu.
– asamblarea:
Se presară puțină făină pe blatul de lucru și se împarte aluatul în două (prima bucată fiind o idee mai mare – trebuie ridicată pe pereții tăvii în care se pune plăcinta).
Se pune bucata de aluat pe blatul de lucru și se presează puțin cu mâinile. Se pudrează făină deasupra și se întinde foaia, apoi se transferă în tavă ridicând aluatul pe margini și presând ușor. Se așează bucățile de cartofi, fileul de somon și ceapa verde, apoi se toarnă ușor deasupra compoziția cu ouă și smântână. Se pune deasupra a doua foaie (se întinde după procedeul precizat) acoperind bine marginile și se lipesc bine cele două foi.
Se bate gălbenușul cu furculița și se unge plăcinta. Se crestează ușor aluatul (pentru a se elibera aburul format când e plăcinta în cuptor) și se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30-35 de minute (sau până se rumenește frumos). Se lasă la răcit 20-30 de minute în tavă, se transferă pe un platou și se servește.
Am folosit o tavă cu diametrul de 26cm.