Ingrediente:

– pentru foaie:

650g. făină

14g. drojdie uscată (sau 50g. drojdie proaspătă)

400 ml. apă călduță

sare

25 ml. ulei de măsline

– 100g. făină pentru pudrat blatul de lucru

– pentru umplutură:

1,5kg. varză murată

75 ml. ulei de măsline

2 cepe

boia, piper


Mod de preparare:

– pentru foaie:

Se amestecă apa călduță cu 150g. de făină și drojdia. Se lasă vasul deoparte pentru aproximativ 10-15 minute (până se activează drojdia). Se adaugă puțină sare și se încorporează etapizat diferența de făină (500g.). Se adaugă uleiul de măsline și se frământă până se desprinde aluatul de pe mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit la loc călduț până își dublează volumul.

– pentru umplutură:

Se lasă varza murată în apă cu o seară înainte. A doua zi se scurge surplusul de lichid și se toacă mărunt. Se pune varza într-o tigaie antiaderentă și se adaugă 2 căni de apă și ceapa tocată mărunt. Se lasă tigaia pe foc mediu amestecând constant până scade lichidul și varza se înmoaie (aproximativ o oră). Se adaugă uleiul și condimente după gust și se mai lasă pe foc 15-20 de minute până când aceasta devine lucioasă, apoi se lasă compoziția la răcit.

– asamblarea:

Se împarte aluatul în 4. Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde o foaie subțire de aluat. Se întinde un sfert din compoziția cu varză pe foaie și se rulează. Se pune rulada de plăcintă îmtr-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se procedează similar și cu celelalte 3 rulouri.

Se dă plăcinta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45-50 de minute.

Se lasă la răcit în tavă, se porționează și se servește.


Comentarii Facebook