Ingrediente:
– 2 căni fulgi de ovăz (250g. fulgi)
– 2 căni de lapte 3,5% grăsime (550ml.)
– 5 mere (aproximativ 450g. curățate fără coajă și cotor)
– 100g. stafide
– jumătate de linguriță pudră de scorțișoară
– o esență de vanilie (sau puțin extract de vanilie)
– o lingură ulei de cocos (sau unt) (25g.)
– ulei de cocos sau unt pentru tapetat vasul
Mod de preparare:
Se amestecă fulgii de ovăz cu laptele și stafidele și se dau la frigider pentru o oră.
Se curăță merele și se dau pe răzătoarea mare.
După o oră se scoate amestecul cu fulgi de ovăz, lapte și stafide din frigider și se încorporează merele date pe răzătoare, praful de scorțișoară, esența de vanilie (sau extractul) și o lingură ulei de cocos moale (sau unt) la temperatura camerei.
Compoziția este o idee moale, dar preparată termic va avea o textură plăcută moale la interior și rumenită la exterior.
Se tapetează un vas termorezistent cu ulei de cocos (sau unt) și se pune compoziția. Eu am folosit un vas ceramic termorezistent cu diametrul de 22cm.
Se lasă la copt la foc mediu pentru aproximativ 40-45 de minute până se leagă și se rumenește ușor.
Se lasă la răcit în tavă, se transferă pe un paltou, se porționează și se servește.