Tații joacă un rol important în dezvoltarea copilului de la naștere până la maturitate. De fapt numeroase studii au ajuns la aceeași concluzie: copiii ai căror tătici sunt implicați în viața lor au un avantaj, social și academic, față de copiii ai căror tătici sunt distanți sau absenți. „Am constatat că tații care sunt implicați în viața copiilor, au copii cu mai puține probleme”, spune Maureen Negre, un cercetător și profesor de pediatrie la Universitatea din Maryland. „Implicarea tatălui îi ajută pe copii foarte mult”. S-au observat mai bune competențe lingvistice și mai puține probleme de comportament în cazul copiilor cu tați implicați activ. Interesant este de precizat că aceste rezultate sunt valabile și atunci când tatăl nu locuiește în aceeași casă cu copilul (ca în cazul divorțurilor de exemplu).

Copiii ai căror tătici sunt interesați de rezultatele lor școlare, activitățile zilnice și relațiile lor sociale se descurcă mai bine la școală. Nu este obligatoriu ca tatăl să fie cel biologic în aceste cazuri. Poate fi vorba de un tată adoptiv, tată vitreg sau chiar un alt adult din anturaj preocupat de interesele copilului.

Un tată implicat în viața copilului îi citește, se joacă cu el, se interesează de educația copilului și ia parte în mod activ alături de mamă.

Modul în care tații se joacă cu copiii lor are un impact important asupra dezvoltării emoționale și sociale a copilului. Tații au un procent mai mare de interacțiuni unu-la-unu cu copiii mici și preșcolarii decât mamele atunci când se joacă sau în alte activități stimulante. Din aceste interacțiuni copiii învață să își regleze emoțiile și comportamentul.

Implicarea tatălui în creșterea băieților

Pe lângă beneficiile enumerate, există anumite aspecte specifice pozitive pentru o bună relație tată-băiat. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au constatat că băieții care au tați implicați în educarea lor sunt mai puțin susceptibili de a avea probleme cu poliția pe măsură ce cresc. Un tată bun poate fi un model pozitiv de urmat pentru băieți și îi poate ajuta să își găsească identitatea, precum și să își conștientizeze sentimentele și emoțiile.

Cu toate acestea, o influență benefică în creșterea băiatului o poate avea și altă persoană de sex masculin, nu obligatoriu tatăl biologic. Mamele singure pot găsi alternative pentru modele masculine în viața băieților în unchi, bunici sau prieteni apropiați.

Implicarea tatălui în creșterea fetelor

Și fetele au unele beneficii speciale dacă au o relație apropiată de tații lor. Conform studiilor fetele care au avut relații strânse și pozitive cu tații lor în primii ani din viață au avut tendința de a ajunge la pubertate mai târziu decât fetele care nu au fost la fel de apropiate de părinții lor. În plus, conform studiilor de la Universitatea din Oxford s-a remarcat că fetele care au avut tați implicați mai mult în viața lor au fost mai puțin susceptibile de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală mai târziu în viață. Admirația și lauda autentică din partea tatălui pot ajuta fiica să crească ca fiind o femeie independentă și încrezătoare în forțele proprii. De asemenea fetele a căror tați sunt implicați în creșterea lor își formează mai ușor opinii pozitive legate de bărbații din viața lor pe măsură ce cresc.

Surse:

http://www.parents.com/

https://www.childwelfare.gov/

https://www.psychologytoday.com/

Comentarii Facebook