Ingrediente:
– o conopidă mare (1kg.)
– 1/2 kg. morcovi (5-6 bucăți raportat la mărime)
– 2 cepe
– 1 păstârnac
– 1/4 rădăcină țelină
– 1 ardei
– 1/2 kg. cartofi (aproximativ 3 bucăți)
– 250ml. smântână 25% grăsime
– sare, piper, boia dulce, mărar
– puțin ulei de măsline
Mod de preparare:
Se taie buchețelele de conopidă și se spală bine. Se curăță restul legumelor și se taie bucăți.
Într-un vas de aprox. 5-6l. se pun rădăcinoasele (morcovii, păstârnacul și țelina) și se adaugă bucățile de ceapă. Se acoperă cu apă și se pune vasul pe foc. După aproximativ 20 de minute de fierbere se adaugă cuburile de cartofi, conopida și ardeiul. Se completează cu apă, se adaugă sare după gust, piper și boia dulce și se lasă vasul pe foc până sunt bine fierte legumele.
Când acestea sunt fierte (se probează cu o furculiță – să intre ușor în bucățile de legume), se scurge o parte din zeamă într-un vas și se pasează supa. Se adaugă din zeama oprită separat până la consistența dorită. Se adaugă smântâna în supă, se amestecă bine și se lasă pe foc mic până dă în clocot. Se ia apoi supa de pe foc, se adaugă puțin ulei de măsline și mărar la servire.