Ingrediente:
– pentru foaie:
100g. unt
un ou
200g. făină
– pentru umplutură:
4 mere (600g. date pe răzătoare)
100g. stafide
3 ouă
150g. smântână 25% grăsime
scorțișoară
Mod de preparare:
– pentru foaie:
Se amestecă untul moale la temperatura camerei cu oul și se încorporează etapizat făina. Se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider (pentru aproximativ o oră).
– pentru umplutură:
Se lasă stafidele la hidratat în apă câlduță.
Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoare. Se încinge o tigaie antiaderentă și se adaugă merele rase și puțină scorțișoară. Se amestecă constant până se înmoaie merele și se evaporă zeama lăsată de acestea. Se lasă la răcit compoziția.
Se bat cele 3 ouă cu un tel. Se adaugă smântâna, merele rase și stafidele hidratate și se amestecă bine compoziția.
– asamblarea:
Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se întinde foaia de aluat și se transferă într-o tavă pentru tartă ridicând bine foaia pe margini și presând ușor. Se decupează surplusul de aluat și se pune umplutura.
Se dă tarta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45 de minute (până se rumenește frumos). Se lasă tarta la răcit, se porționează și se servește.