Ingrediente:

– pentru foaie:

100g. unt

50g. iaurt grecesc

225g. făină

vanilie

– pentru umplutură:

750g. prune

o lingură amidon din porumb

o lingură carob (pudră de roșcove)

vanilie


Mod de preparare:

Se amestecă untul moale la temperatura camerei cu iaurtul. Se adaugă puțină vanilie (se poate folosi o linguriță de extract, o păstaie sau esență – de această dată am folosit o esență de vanilie mică pentru tot preparatul). Se încorporează etapizat făina, apoi se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru 30-40 de minute.

Se spală prunele și se curăță de sâmburi. Se taie în cubulețe și se pun într-o tigaie pe foc mic. Dacă folosiți prune mai uscate puteți adăuga puțină apă (în cazul meu nu a fost nevoie). Când prunele s-au înmuiat și au lăsat din zeamă (după aproximativ 10 minute) se adaugă amidonul și carobul. Se amestecă bine și se mai lasă pe foc 1-2 minute până se îngroașă sosul. Se oprește focul, se adaugă vanilia și se lasă la răcit.

Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde foaia de aluat. Se transferă într-o formă de tartă sau o tavă rotundă, se ridică aluatul pe margini presând ușor și apoi se înțeapă cu furculița. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 15 minute. Se adaugă umplutura în tavă, se nivelează și se dă tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Se lasă la răcit în tavă, se transferă pe un platou, se porționează și apoi se servește.

Gustul tartei este dulce-acrișor. Dacă preferați mai dulce puteți adăuga zahăr 50-100g. Zahăr în compoziție. Preparată cum este menționat mai sus (fără zahăr) poate fi oferită și bebelușilor sub un an.


Comentarii Facebook