Ingrediente:
– pentru foaie:
100g. unt
un ou
200g. făină
– pentru umplutură:
4 fire de rubarbă (350g. rubarbă curățată)
3 ouă
200g. smântână 25% grăsime
100ml. lapte
125g. zahăr
vanilie
Mod de preparare:
– pentru foaie:
Se amestecă untul moale la temperatura camerei cu oul. Se încorporează etapizat făina și se frământă până când acesta este bine încorporat. Se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru 30-60 de minute.
– pentru umplutură:
Se curăță rubarba de pieliță și se taie felii de 1cm. grosime (se folosesc doar 2/3 din tijă – partea roșie). Se bat cele 3 ouă cu zahărul cu un tel. Se adaugă smântâna, laptele, o linguriță extract de vanilie și rubarba și se amestecă bine.
– asamblarea:
Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se întinde foaia de aluat și se transferă într-o tavă pentru tartă. Se ridică aluatul pe margini presând ușor și se îndepărtează surplusul. Se pune compoziția și se dă tarta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45 de minute (până se rumenește ușor pe margini). Se lasă la răcit în formă, se porționează și se servește.
Tarta cu rubarbă are gust dulce-acrișor.