Ingrediente:

– 1,5 kg. gogoșari

– 1,5 kg. ardei capia

– 1 kg. ceapă

– 0,750 g. morcovi

– 150g. orez

– 400g. roșii pasate

– 350 ml. ulei

– sare, piper, boia dulce, pătrunjel


Mod de preparare:

Se curăță legumele, se taie bucăți și apoi se toacă prin mașina de tocat.

Se lasă orezul la înmuiat, se clătește apoi și se fierbe în 300 ml. apă.

Se încinge uleiul într-un vas și apoi se adaugă ceapa. Se lasă pe foc mic până când aceasta se călește ușor. Se adaugă morcovul tocat, ardeii și gogoșarii și se amestecă bine. Se lasă pe foc mic amestecând constant până când legumele se înmoaie ușor (aproximativ 30 de minute). Se încorporează apoi roșiile pasate și se mai lasă vasul pe foc mic amestecând constant pentru aproximativ 60 – 90 de minute până scade ușor compoziția (raportat la textura finală dorită). Se adaugă orezul, sare după gust, piper și boia și se mai lasă pe foc aproximativ 30 de minute amestecând constant (sugerez după adăugarea orezului să amestecați mai des pentru a nu se prinde compoziția de vas).

Se gustă dacă mai este nevoie de condimente, se adaugă o legătură de pătrunjel tocat (sau un plic de pătrunjel uscat) și se ia vasul de pe foc.

Pregătim borcanele pentru sterilizare:

Se spală bine borcanele și capacele și se așează apoi borcanele pe o tavă. Se dau la cuptorul preîncălzit la 150 grade pentru aproximativ 20 de minute. Se lasă la răcit, se pune tocana fierbinte în borcane și se înfiletează capacele spălate și bine șterse.

Se așează borcanele în vase tapetate cu hârtii sau prosoape de bucătărie. Se completează cu apă până la nivelul tocanei din borcane și se lasă la sterilizat pentru aproximativ 30-40 de minute pe foc mic din momentul în care începe să fiarbă apa din vas.

Se lasă la răcit borcanele până a doua zi în vasele cu apă fierbinte sau se transferă într-o pătură pentru a se răci treptat până a doua zi, apoi se transferă în cămară.

Din cantitatea precizată am obținut 6 borcane de 720g.


Comentarii Facebook