Ingrediente:

– pentru blat:

300g. biscuiți

150g. unt

– pentru cremă:

500g. brânză de vaci

500g. smântână 12%

250g. zahăr

vanilie

3 plicuri gelatină

 

– pentru jeleu:

200g. fructe de pădure

150ml. lapte

50g. zahăr

un plic gelatină


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se macină biscuiții. Se topește untul, se adaugă peste biscuiții sfărâmați și se amestecă bine cu mâna. Se așează marginea detașabilă a unei tăvi cu diametrul de 26cm. pe un platou. Se așează biscuiții pisați amestecați cu untul topit și se presează cu o lingură până se obține un strat uniform.

– pentru cremă:

Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna, zahărul și o linguriță extract de vanilie.

Se pune gelatina în 150 – 200 ml. apă rece (cele 3 plicuri de gelatină sunt suficiente pentru cantitatea de cremă folosită; este necesar să se urmărească indicațiile de preparare de pe ambalaj). Se lasă aproximativ 10 minute până se formează o compoziție gelatinoasă. Apoi se pune la bain-marie gelatina amestecând constant până când se topește (compoziția este călduță, nu fierbinte). Se adaugă gelatina peste crema pregătită și se amestecă bine (crema cu brânză și smântână trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider).

Dacă se folosește o tavă metalică, se tapetează marginea detașabilă a tăvii cu folie alimentară de plastic (pentru a se îndepărta mai ușor la sfârșit) și se pune crema. Se nivelează și se dă tortul la frigider pentru câteva ore (eu l-am lăsat aproximativ 4 ore).

– pentru jeleu:

Se pune gelatina la înmuiat cu puțină apă (50ml.) pentru aproximativ 10 minute.

Între timp se amestecă laptele cu fructele de pădure și zahărul, se pasează compoziția și se trece printr-o sită (compoziția trebuie să fie la temperatura camerei; eu am folosit fructe de pădure congelate, dezghețate în prealabil).

Se pregătește gelatina la bain-marie ca la pasul precedent până se topește (compoziția trebuie să fie călduță, nu fierbinte) se adaugă apoi peste crema cu lapte și fructe de pădure și se amestecă bine.

Se scoate tortul din frigider și se pune jeleul deasupra.

Se lasă la frigider câteva ore (eu am lăsat până a doua zi).


Comentarii Facebook