Ingrediente:

– pentru blat:

5 ouă

o banană (100g. curățată)

5 linguri de apă (50ml.)

8 linguri de făină (200g.)

2 linguri de griș (25g.)

vanilie, scorțișoară

 

– pentru cremă:

1kg. iaurt 3,5% grăsime

4 linguri miere de albine (200g.)

vanilie

8g. pudră de agar-agar

– pentru jeleu:

250g. mure

o lingură miere de albine (50g.)

2g. pudră de agar-agar


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă tare ca pentru bezele. Separat se amestecă gălbenușurile cu banana pisată, puțin extract de vanilie, scorțișoară și cele 5 linguri de apă rece. Se toarnă amestecul peste albușurile bătute spumă și se încorporează ușor cu o spatulă cu mișcări de jos în sus. Se adaugă cele 2 linguri de griș și făina cernută și se încorporează tot cu mișcări ușoare.

Se tapetează o tavă rotundă cu pereți detașabili cu hârtie de copt pe fund și apoi se unge hârtia cu unt (se ung și marginile detașabile). Se pune compoziția în tavă și se bate ușor tava de masă pentru a se așeza uniform compoziția.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 30 de minute până se rumenește frumos (testul scobitorii). Nu se deschide cuptorul în primele 15-20 de minute.

Se lasă blatul la răcit în tavă și apoi se feliază (eu l-am tăiat în două).

– pentru cremă:

Se amestecă iaurtul cu mierea de albine și puțin extract de vanilie. Se lasă iaurtul la temperatura camerei pentru a nu se întări instantaneu agar-agar-ul când îl adăugăm în compoziție.

Separat se pun cele 8g. de agar-agar într-un vas mic cu 80 ml. de apă (8 linguri). Se amestecă bine și se pune vasul pe foc mic amestecând constant aproximativ 2 minute până se îngroașă. Se adaugă compoziția peste cea cu iaurt și se amestecă bine cu un tel.

– pentru jeleu:

Se pasează murele. Eu am folosit mure congelate – le-am dezghețat înainte. Se adaugă o lingură de miere și se amestecă bine.

Separat se pun cele 2g. de agar-agar într-un vas mic cu 20 ml. de apă (2 linguri). Se amestecă bine și se pune vasul pe foc mic amestecând constant până se îngroașă. Se adaugă compoziția peste cea cu mure și se amestecă bine cu un tel.

– asamblarea:

Se tapetează marginea detașabilă a unei tăvi rotunde cu folie alimentară de plastic (pentru a fi ușor de scos la final marginea detașabilă a tăvii). Se pune în tavă o felie din blat. Se adaugă jumătate din compoziția cu iaurt. Se lasă 10 minute și apoi se adaugă al doilea blat și deasupra diferența din compoziția cu iaurt. Se mai lasă 10 minute și se pune deasupra jeleul. Se dă tortul la frigider până a doua zi, apoi se îndepărtează marginea detașabilă a tăvii și se servește.

Tortul este ușor acrișor și foarte bine însiropat datorită iaurtului. Se poate mări cantitatea de miere, dar trebuie modificată și cantitatea de agar-agar (pentru 150g. de cremă se folosește 1g. de agar-agar).


Comentarii Facebook